Londen beste stad voor studenten
Foto: AP

Londen is de beste stad voor universiteitsstudenten. Althans volgens de QS World University Rankings. Brussel staat op plaats 48.

Londen stoot in de lijst de Canadese stad Montréal van de troon, dat naar de vierde plaats zakt.

Hoe goed eens stad scoort, hangt af van factoren zoals het aantal topuniversiteiten in een stad, de lokale arbeidsmarkt, de diversiteit van de cultuur en de levenskwaliteit.

Londen telt veel topuniversiteiten en heeft veel museums, theaters, cinema’s en restaurants. Het zou ook een goede plek zijn om werkgevers te leren kennen en aan een job te geraken. Maar de Britse hoofdstad scoort erg slecht op het vlak van betaalbaarheid.

Op de tweede plaats staat de Tokio. De Japanse stad moet het vooral hebben van haar aantrekkelijkheid. Zo trekt veiligheid en leefkwaliteit haar score omhoog. Parijs, dat verschillende jaren de lijst aanvoerde, staat op de vijfde plaats.

De meest betaalbare studentensteden zijn de Hongaarse hoofdstad Boedapest en de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Brussel

Brussel, de enige Belgische stad in de lijst, staat op de 48ste plaats. De stad heeft een sterke score op het vlak van studentenmix en staat in de top vijftig van aantrekkelijkheid. Wat het beste is aan in Brussel studeren? ‘De diversiteit aan mensen en de vele stage- en jobmogelijkheden’, antwoordde een student.

De lijst is vooral een poging om de voor- en nadelen van studentensteden te meten. Om in aanmerking te komen, moet een stad meer dan 250.000 inwoners tellen en minsten twee universiteiten hebben die in de meest recente QS World University Rankings voorkomen. Dat betekent dat veel universiteitssteden uit de boot vallen.