De schietpartij in het station heeft te maken met een jarenlange ruzie tussen twee families. Dat meldt het Brussels parket. De dader is nog niet opgepakt.

‘Verschillende personen werden gisterenavond verhoord als getuige’, zegt Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. ‘Onder meer uit deze verklaringen blijkt dat een vete tussen twee families, die al jaren teruggaat, aan de basis zou liggen van het schietincident.’

De man die het schot loste, is geïdentificeerd. Maar hij is nog niet opgepakt. ‘Hij wordt actief opgespoord’, klinkt het bij het Brusselse parket, dat een onderzoeksrechter heeft gevorderd voor feiten van bedreiging en verboden wapenbezit.

Het wapen van waaruit de kogel in de centrale hal van het Zuidstation afgevuurd werd, werd teruggevonden op de vluchtroute van de verdachte.

Het incident vond kort na 17.00 uur plaats, toen in het station een luide knal te horen was. Grote groepen mensen begonnen daarop in paniek het station te verlaten, begeleid door mensen van Securail en de politie. Ook militairen en ziekenwagens kwamen ter plaatse.

Een eerste onderzoek leek uit te wijzen dat iemand een voetzoeker had laten ontploffen, maar op bewakingsbeelden in het station was te zien hoe een persoon in de centrale hal van het station, beneden aan de trappen naar perron 9 en 10, een schot loste, gericht op de grond. Die verdachte verliet nadien het station.

Er vielen geen gewonden.