Het parket heeft een onderzoek geopend nadat er opnieuw een bus is uitgebrand in de Italiaanse hoofdstad.

Een bus van het openbaar vervoer is dinsdag in de buurt van de Trevi-fontein in brand geschoten en in vlammen opgegaan. De inzittenden konden de bus tijdig verlaten en bleven ongedeerd. Eerst dachten toeristen en voorbijgangers dat het om een aanslag ging, maar wellicht ging het om een kortsluiting.

Dat is niet ongewoon in de Italiaanse hoofdstad. Rome staat bekend om zijn verouderde openbare bussen. Ze vallen vaak onderweg stil of rijden de standplaats gewoon niet meer uit. Ook liepen passagiers al verwondingen op door vallende plafondpanelen.

Het is al de tiende keer dit jaar dat een bus in brand vliegt. Vorig jaar waren dat er tweeëntwintig, in 2016 veertien. Sommige Romeinen vinden het openbaar vervoer een grotere bedreiging voor hun veiligheid dan terrorisme. Tot nu toe is nog wel niemand gewond geraakt.

Het lokale transportbedrijf Atac ligt al langer onder vuur voor wanbeheer, een gebrek aan investeringen en corruptieschandalen. Zijn bussen zijn slecht onderhouden en verouderd. 36 procent van de vloot wordt niet gebruikt omdat de bussen op herstellingen wachten.

De bus die dinsdag uitbrandde, zou 15 jaar oud geweest zijn.