De Amerikaanse president Donald Trump heeft de drie Amerikanen verwelkomd die het Noord-Koreaanse regime heeft vrijgelaten.

‘Het is een bijzondere nacht voor deze geweldige mensen’, zei Trump bij hun aankomst in de Andrews-luchtmachtbasis nabij Washington. 'Gefeliciteerd met jullie thuiskomst.'

Hij ging samen met first lady Melania Trump het vliegtuig in. Een paar minuten later kwamen ze buiten met de drie mannen om naar de media te wuiven.

Kim Hak-song, Tony Kim en Kim Dong-chul waren in Noord-Korea veroordeeld voor ‘vijandige daden’ en spionage. Een van hen was veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid.

‘We willen onze grootste waardering uiten voor de Amerikaanse regering, president Trump, minister Pompeo en het Amerikaanse volk om ons thuis te brengen’, zeiden ze in een eerdere mededeling. ‘We danken God en onze familie en vrienden die voor ons gebeden hebben, en voor onze terugkeer.’

De drie lijken in goede gezondheid te zijn. Woensdag werden ze overgeleverd aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bij zijn bezoek aan Noord-Korea.

Volgens het Witte Huis zijn de drie Amerikanen vrijgelaten als teken van goede wil in de aanloop van de topontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Trump zegt dat binnen drie dagen de plaats van de top zal worden aangekondigd. Hij gelooft dat Kim Jong-un Noord-Korea ‘in de echte wereld’ wil brengen.