92-jarige Mahathir Mohamad wint Maleisische verkiezingen
Mahathir, die de oppositiecoalitie Pakatan Harapan leidt, heeft de nodige 112 zetels gehaald voor een parlementaire meerderheid. Foto: REUTERS

De 92-jarige kandidaat voor de oppositie Mahathir Mohamad wordt de nieuwe premier van Maleisië. Dat blijkt uit de officiële verkiezingsresultaten. Hij maakt zo een einde aan de regeerperiode van Barisan National, dat al meer dan 60 jaar aan de macht is.

Mahathir, die de oppositiecoalitie Pakatan Harapan leidt, heeft de nodige 112 zetels gehaald voor een parlementaire meerderheid, aldus de verkiezingscommissie. De coalitie van premier Najib Razak strandt op 76 zetels.

De verkozen Mahathir heeft verklaard dat zijn regering de rechtsstaat zou herinvoeren, en ervoor zal zorgen dat iedereen die de wetgeving niet naleeft, daar de gevolgen van draagt.

Mahathir en Razak waren vroeger politieke bondgenoten en Mahatir was al eens eerder premier van 1981 tot 2003. Twee jaar geleden kwam het echter tot een breuk tussen de twee. Die was het gevolg van de vermoedelijke betrokkenheid van Najib bij een witwasoperatie met overheidsgeld. Najib heeft de beschuldigingen steeds ontkend, en de procureur-generaal heeft de premier vrijgesproken van alle beschuldigingen.

Met zijn 92 jaar is Mahathir de oudste verkozen leider ter wereld.