Brussels Airlines moet ‘oplossing zoeken voor 34.000 passagiers’
Foto: ISOPIX

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines moet op zoek naar een oplossing voor 34.000 passagiers van de 278 geplande vluchten van maandag. Dat zegt woordvoerster Kim Daenen, die de aangekondigde staking van de piloten ‘heel betreurenswaardig’ noemt.

De woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij benadrukt dat er tijdens de vergadering woensdag wel degelijk initiatieven op tafel lagen, maar dat die pas concreet kunnen worden gemaakt in overleg met de bonden, meer bepaald tijdens de verzoeningsprocedure die maandag start. ‘De bonden moeten die verzoening wel een kans geven’, aldus Daenen.

Maar ze benadrukt wel dat er oor is naar de verzuchtingen van de piloten, waaruit volgens haar blijkt dat vooral de werkdruk, meer nog dan het loon, een probleem vormt. ‘De directie is bereid om daarover te praten, maar dat is een werk van langere adem’. Ze was daarom bereid om financiële compensaties te bieden in afwachting van concrete maatregelen om de werkdruk te verlagen.

Twaalfpuntenplan

Brussels Airlines betreurt dat de vakbonden hun standpunt aanhouden. ‘Ze blijven bij hun twaalfpuntenplan, maar dat zou een loonkostenverhoging van 25 procent betekenen. Dat is onmogelijk voor de toekomst van het bedrijf. We hebben het gevoel dat wat de piloten willen niet helemaal overeenkomt met wat de bonden zeggen dat die wil.’

Desondanks hoopt de maatschappij dat er tijdens de nieuwe verzoeningsprocedure alsnog een uitweg kan worden gevonden uit het sociaal conflict. ‘We moéten eruit geraken’, concludeert Daenen.

De vakbonden hadden eerder op de dag, na een volgens hen teleurstellende vergadering met de directie, de piloten opgeroepen om komende maandag en woensdag het werk neer te leggen. Brussels Airlines laat op zijn website nu al weten dat mensen met een ticket voor 14 of 16 mei hun reis kosteloos kunnen omboeken of hun geld kunnen terugkrijgen. Wie via een reisagentschap zijn ticket boekte, moet dat agentschap contacteren. Brussels Airlines werkt aan een aangepast vluchtschema.