Italiaan Battaglin de sterkste in Giro, geen tweede zege voor Wellens
Foto: AFP

Geen tweede opeenvolgende dagzege voor Tim Wellens in de Giro. De Italiaan Enrico Battaglin reed in Santa Ninfa de sterkste finale en won verdiend nadat hij gisteren ook al derde finishte. Rohan Dennis blijft leider. Morgen trekt het peloton naar de Etna

De tweede van drie etappes op Sicilië bracht het peloton over 152 kilometer op glooiende wegen van Agrigento naar Santa Ninfa. Na een vlakke aanloop werden in het tweede gedeelte van de rit enkele kuitenbijters beklommen en de laatste 25 kilometer gingen in stijgende lijn, met in de voorlaatste kilometer percentages boven de tien procent.

LEES HIER over het ongeval waarbij een motorrijder is overleden tijdens de etappe

De eerste aanval van de dag was meteen de goede: vier renners kregen een vrijgeleide van het peloton, waar meteen het blok erop ging. Deze keer was met Andrea Vendrame (Androni Giocattoli - Sidermec) slechts één Italiaan mee, hij trok op avontuur met de Ier Ryan Mullen (Trek - Segafredo), de Luxemburger Laurent Didier (Trek - Segafredo) en de Albanees Eugert Zhupa (Wilier Triestina - Selle Italia).

Lotto Fix All autoritair

Hun maximale voorsprong bedroeg 5,5 minuten, achter hen hield aanvankelijk BMC van leider Rohan Dennis de controle. Na twee uur koers nam Lotto Fix All (de naam van Lotto-Soudal in deze giro) autoritair over. Nochtans probeerde Tim Wellens na zijn zege gisteren de druk af te houden door te verkondigen dat in deze etappe “ze misschien wel eens de kaart van Tosh Van der Sande of Adam Hansen zouden trekken”. Goed geprobeerd maar één van de eersten die zich op kop zette van het peloton was... de Australiër.

Het vertrouwen in Wellens in een tweede dagzege op rij was groot want zijn mannen bleven onverstoord het kopwerk op zich, heel even bijgestaan door de troepen van Groupama-Fdj. Op twintig kilometer van de finish veranderde plots het beeld aan de leiding van het peloton. Team Sky zette zich resoluut aan kop, in dienst van Chris Froome. Was de Britse favoriet iets zinnens nadat hij in de proloog en gisteren tijdsverlies moest incasseren? Neen, want Lotto Fix All nam al snel opnieuw het commando terug over

Er lagen alleszins mogelijkheden. De laatste 25 kilometer waren lastig tot pittig, de slotklim naar aankomstplaats Santa Ninfa pittig tot heel zwaar. Een valpartij op dertien kilometer van de finish zorgde bovendien voor een bijkomende breuk in het peloton. Domenico Pozzovivo bevond zich achter de breuk en moest alle zeilen bijzetten om de kloof met het eerste peloton te dichten. Ook Max Schachmann, de drager van de witte trui als beste jongere, bevond zich achter de valpartij maar keerde nog tijdig terug.

Vendrame laatste vluchter

Vooraan bleef enkel de Italiaan Vendrame over maar in de sprint richting Santa Ninfa moest ook hij plooien voor de overmacht van het uitgedunde peloton. Mitchelton-Scott mende het peloton voor Simon Yates, Tosh Van der Sande toonde zich weer de perfecte gangmaker voor Tim Wellens. Een scherpe bocht naar rechts op twee kilometer van de finish luidde het begin van de echte finale in met al meteen een steil oplopende kilometer.

De spurt naar de cruciale bocht werd gewonnen door Lotto Fix All. Vooraan ging het keihard maar niemand slaagde erin een kloof te slaan. Wellens geraakte ingesloten, de Italiaan Battaglin kwamer perfect uit en won met overmacht voor Giovanni Visconti, Tim Wellens strandde op een zesde plaats.

Uitslag:

1. Enrico Battaglin (Ita)

2. Giovanni Visconti (Ita)

3. José Gonçalves (Por)

4. Max Schachmann (Dui)

5. Simon Yates (GBR)

6. Tim WELLENS

.