De man die een schot loste op een perron in Brussel-Zuid is geïdentificeerd. Hij is wel nog steeds voortvluchtig, zegt minister Jan Jambon woensdagavond in Terzake.

In het treinstation Brussel-Zuid heeft een man woensdagavond een schot afgevuurd. Op bewakingsbeelden is een verdachte te zien die iets na vijf uur 's middags een schot richting de grond afvuurt op de perrons negen en tien. Daarbij vielen geen gewonden.

Na de knal brak er paniek uit in het treinstation. De hulpdiensten en het leger kwamen meteen ter plekke, die besloten een gedeelte van Brussel-Zuid een tijdlang te evacueren.

De politie startte meteen een onderzoek. Er werd een kogelhuls gevonden, die naar een labo werd gebracht voor verder onderzoek. De verdachte heeft het station na het schot verlaten en kon nog niet opgepakt worden. Er is een zoekactie aan de gang.

'Geen terrorisme'

In Terzake zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon woensdagavond dat de verdachte intussen geïdentificeerd zou zijn, maar dat er nog niemand opgepakt is. De verdachte heeft volgens Jambon niets met terrorisme te maken.

'In het belang van het onderzoek leggen we momenteel geen verklaringen af', klinkt het bij het parket.

Ernstige vertragingen

Spoornetbeheerder Infrabel meldde net na het incident dat de knal was veroorzaakt door voetzoekers. Uit het onderzoek van het Brusselse parket bleek echter dat dat niet klopte.

Hoewel de NMBS weinig vertragingen verwachtte, raakte het treinverkeer op de Noord-Zuidverbinding in Brussel na het schietincident toch enige tijd in de knoop. Op vraag van de politie werd het treinverkeer meermaals onderbroken, wat leidde tot ernstige gevolgvertragingen.