De Duitser André Greipel heeft de tweede etappe in de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC) gewonnen. Hij kwam in een massasprint in Soissons als eerste over de streep. Greipel rijdt zijn eerste rittenkoers na een sleutelbeenbreuk die hij opliep in Milaan - Sanremo. De Fransman Bryan Coquard is de nieuwe leider.

De etappe ging van start in Le Quesnoy. Over een afstand van 173 km ging het naar Soissons. Onder weg stonden drie tussensprints en twee kleine klimmetjes op het programma. De laatste 30 kilometer werden afgelegd in twee plaatselijke rondes van elk 14,6 kilometer. Daarin moesten de renners nog twee keer over een heuvel in Pasly, waarvan de laatste keer op tien kilometer van de streep.

De Duitser André Greipel van Lotto-Soudal was de sterkste in de massasprint. Hij had een fietslengte voorsprong op onze landgenoot Timothy Dupont. De Fransman Bryan Coquard werd derde. Met Amaury Capiot (6e) en Jonas Rickaert (10e) finishten er nog een twee Belgen in de top 10.

Het was Brice Feillu die na amper negen kilometer wedstrijd in de aanval ging. De Ier Conor Dunne ging gretig op de uitnodiging in van de Fransman om een lange vlucht op poten te zetten. De twee sprokkelden een voorsprong bij elkaar van 5 minuten. Dat bleek voldoende voor de grote groep waarin vooral de renners van Groupama-FDJ, met leider Marc Sarreau in hun rangen, het tempo regelden. Stelselmatig werd er aan de voorsprong van de twee vluchters geknabbeld.

Toen in het peloton enkele renners het tempo optrokken, daalde de voorsprong van de twee vroege vluchters tot een halve minuut. Maar na de beklimming van de tweede helling van de dag, in Terny-Sorny na 121 kilometer, kregen de twee opnieuw vrij spel. Zo mochten zij met een voorsprong van twee minuten beginnen aan de twee plaatselijke ronden. Het sein dan voor de renners van Vital Concept om het tempo in het peloton de hoogte in te jagen. Brice Feillu en Conor Dunne waren een vogel voor de kat zodat iedereen zich kon opmaken voor de aangekondigde massasprint. Daarin haalde André Greipel het met sprekend gemak.

Voor Greipel is de zege een opsteker na zijn sleutelbeenbreuk die hij opliep tijdens Milaan - Sanremo. De Duitser zou eind april al starten in Eschborn-Frankfurt, maar zijn blessure was onvoldoende hersteld om risicoloos op de fiets te springen. Nu heeft hij al prijs in de tweede rit na zijn comeback.

Coquard: “Ik wil eindzege pakken”

Dankzij de bonificatieseconden wipt Bryan Cocquard over zijn landgenoot Marc Sarreau die woensdag tevreden moest zijn met de vijfde plaats en zo geen bonificatieseconden kon sprokkelen. Coquard telt na twee etappes nu 2 seconden voorsprong op de ex-leider.

“Ik wou absoluut gaan voor de eindwinst maar ik kwam een sterke André Greipel en Timothy Dupont tegen. Ik wist ook voor de start dat ik met de bonificatieseconden wellicht een gooi zou kunnen doen naar de roze leiderstrui. Wel dat laatste heb ik wel verwezenlijkt. De zege was nog niet voor vandaag, maar ik blijf volharden en proberen”, stelde Bryan Coquard. “Tijdens de eerste etappe moest ik enkel Marc Sarreau laten voor gaan. Nu bleef ik steken op een derde plaats. Ik had het wiel genomen van Nacer Bouhanni maar die viel ineens stil en zo kon ik het meteen schudden.”

De derde etappe, 171,5 kilometer lang, brengt de renners donderdag van Fort Mahon Plage naar Ecques.

Uitslag:

1. André Greipel (Dui/Lotto Soudal) 4:18:15

2. Timothy Dupont (Bel/Wanty - Groupe Gobert) op 0:00

3. Bryan Coquard (Fra/Vital Concept Cycling Club) 0:00

4. Wouter Wippert (Ned/Roompot - Nederlandse Loterij) 0:00

5. Marc Sarreau (Fra/Groupama - FDJ) 0:00

6. Amaury Capiot (Bel/Sport Vlaanderen - Baloise) 0:00

7. Rudy Barbier (Fra/AG2R La Mondiale) 0:00

8. Damien Touzé (Fra/St Michel - Auber 93) 0:00

9. Evaldas Siskevicius (Lit/Delko - Marseille Provence - KTM) 0:00

10. Jonas Rickaert (Bel/Sport Vlaanderen - Baloise) 0:00

Algemeen klassement:

1. Bryan Coquard (Fra/Vital Concept Cycling Club) 8:14:22

2. Marc Sarreau (Fra/Groupama - FDJ) op 0:02

3. Jeremy Lecroq (Fra/Vital Concept Cycling Club) 0:03

4. Brice Feillu (Fra/Fortuneo-Samsic) 0:03

5. Timothy Dupont (Bel/Wanty - Groupe Gobert) 0:06

6. Romain Combaud (Fra/Delko - Marseille Provence - KTM) 0:07

7. Rudy Barbier (Fra/AG2R La Mondiale) 0:08

8. Juan José Lobato Del Valle (Spa/Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) 0:11

9. Wouter Wippert (Ned/Roompot - Nederlandse Loterij) 0:12

10. Damien Touzé (Fra/St Michel - Auber 93) 0:12