Piloten Brussels Airlines zetten door met staking
Foto: BELGA

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines roepen de piloten op om maandag en woensdag het werk neer te leggen.

Directie en vakbonden bij Brussels Airlines onderhandelen al meer dan een jaar over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden voor de piloten, maar zonder succes. Ook een ultieme vergadering met de directie leverde woensdag geen vooruitgang op. Er zal echter niet gestaakt worden op 11 mei, zoals eerder aangekondigd, maar de vakbonden roepen hun piloten wel op om op maandag 14 en woensdag 16 mei het werk neer te leggen.

‘We hadden de directie eerder deze week opgeroepen om met een concreet voorstel te komen, maar dat kwam er tijdens de vergadering niet’, zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. ‘We kunnen niet blijven wachten.’

‘Enorm teleurgesteld’, reageerde ook Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB na afloop van de vergadering. ‘De directie verdaagt de inhoudelijke gesprekken naar maandag (wanneer er een nieuwe verzoeningsprocedure wordt opgestart, red.). Dit heb ik nog nooit meegemaakt.’

Druk

De druk op het management van Brussels Airlines wordt met de oproep tot staken opnieuw opgevoerd. Eerder had de voorzitter van de luchtvaartmaatschappij, Etienne Davignon, al zijn onvrede laten blijken. Hij waarschuwde onder meer voor de precaire financiële situatie van Brussels Airlines. ‘We hebben sinds begin dit jaar al 26 miljoen euro verlies geleden’, klonk het. Daarmee liet hij verstaan dat er weinig ruimte is om in te gaan op de eisen van de piloten.

Vrijdag werden de voorstellen van de directie door 90 procent van de piloten als onvoldoende verworpen. De piloten willen naast een loonsverhoging ook minder zware werkroosters en de erkenning als zwaar beroep, waardoor ze vroeger met pensioen kunnen gaan.

Bij Brussels Airlines werkt een 500-tal piloten. Het zal nog maar de tweede staking zijn in de 16-jarige geschiedenis van Brussels Airlines. In 2013 staakten de piloten al eens een dag. De staking van woensdag valt bovendien samen met de ruimere vakbondsbetoging tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel in Brussel.