KV Mechelen vangt bot bij BAS: Moeskroen heeft licentie beet
Foto: BELGA

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft woensdag de licentie van eersteklasser Moeskroen bevestigd, zo meldde Moeskroen in een persmededeling. KV Mechelen neemt akte van de beslissing, maar “betreurt dat er op deze manier geen stap vooruit wordt gezet naar meer transparantie in het Belgisch voetbal.” Malinwa focust zich nu op het kort geding.

Moeskroen-voorzitter Patrick Declerck is opgelucht. “Ik ben heel tevreden. Nu kunnen we met een gerust hart beginnen aan de voorbereidingen van volgend seizoen. Zodra een juridische procedure in gang gezet wordt, blijft er altijd wat twijfel. Je weet maar nooit. Maar we hadden er alle vertrouwen in dat we de licentie wel terug zouden krijgen. KV Mechelen, Westerlo, OH Leuven en Cercle Brugge haalden de laatste jaren altijd dezelfde argumenten aan. Die werden telkens van de tafel geveegd.””

Het BAS boog zich vorige week vrijdag in Brussel over het beroep dat KV Mechelen had ingediend tegen de licentietoekenning aan Moeskroen. De degradant uit de Jupiler Pro League had “vanuit verschillende hoeken” opgevangen dat de licentie voor 1A van Moeskroen “problematisch” zou zijn. Omdat de Licentiecommissie, de Pro League en de KBVB dat volgens de degradant niet voldoende onderzocht hebben, stapte de club naar het BAS, maar daar vingen ze dus bot. Voor Moeskroen was het al het vierde jaar op rij dat ze voor het BAS moesten verschijnen om uitleg te geven over hun vroegere vermeende banden met spelersmakelaars.

“Het BAS baseert zich, net zoals voorgaande jaren, op de opgezette constructies om te concluderen dat Moeskroen aan de licentievoorwaarden voldoet. KVM stelt vast dat het BAS weigert om een grondig onderzoek in te stellen en zo de werkelijkheid naar boven te brengen. Zo ging het BAS niet in op de vraag om getuigen op te roepen. Ook weigert het BAS om de resultaten van het lopende strafonderzoek af te wachten voor een beslissing te nemen”, staat er te lezen op de website van KV Mechelen.

Nog kortgeding tegen KBVB en strafklacht

Intussen loopt er wel nog een kortgedingprocedure, aangespannen door KV Mechelen tegen de KBVB. Zo hoopt de club terwijl het onderzoek tegen Moeskroen loopt als zeventiende club aan het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League te kunnen beginnen.

Om de juridische drietrapsraket te vervolledigen diende KV Mechelen een strafklacht met burgerlijke partijstelling in. De Brusselse onderzoeksrechter vlooit uit of de voetbalclub Moeskroen in handen was van de buitenlandse voetbalmakelaars Pini Zahavi en Fali Ramadani.

“KVM zet het kort geding tegen de KBVB voort. Dit met de vraag om, tot met zekerheid kan worden vastgesteld dat bij toekenning van de licenties de licentievoorwaarden gerespecteerd werden, KVM verder te laten aantreden in 1A. Als zeventiende club in 1A dus”, laat KV Mechelen weten op haar website.

“Dit is een totaal andere zaak dan de arbitrage”, aldus Moeskroen-voorzitter Patrick Declerck. “Maar de beslissing van het BAS sterkt ons vertrouwen. Ik heb geen idee wat de onderzoeksrechter zal doen met de strafklacht van KV Mechelen. Daar heb ik persoonlijk nog niets over gehoord. Maar het belangrijkste is dat we volgend seizoen ook nog een eersteklasser blijven. Het is goed voor de geloofwaardigheid van de competitie. Moeskroen blijft in eerste, omdat het op het veld het behoud heeft verzekerd. En niet via de groene tafel.”

“Ik begrijp dat Mechelen ontgoocheld is”, gaat Declerck verder. “De nieuwe investeerders pompten geld in een club die nu minder waard is. Bovendien wordt er hard gewerkt aan het nieuwe stadion. Als de club wat meer wedstrijden gewonnen had, was dit allemaal niet nodig geweest. Maar dat is niet de fout van Moeskroen. KV Mechelen is een grote club met veel positieve supporters. Dat is een enorm verlies voor onze reeks, maar zo gaat het nu eenmaal in het voetbal.”