Gekrakeel tussen CD&V en N-VA blokkeert benoemingen Bpost
Caroline Ven. Foto: katrijn van giel

De Belgische regering is het niet eens geraakt over de benoeming van drie nieuwe bestuurders. De benoeming zit al maanden geblokkeerd wegens getouwtrek tussen CD&V en N-VA.

Gisterenavond is opnieuw een politieke poging mislukt om alsnog het dossier over de benoemingen bij Bpost te deblokkeren. Al maanden is er onenigheid over de invulling van de bestuurszitjes. CD&V houdt vast aan de hernieuwing van Caroline Ven als bestuurder bij Bpost. Maar de N-VA, die niet vertegenwoordigd is, vindt dat ze recht heeft op een zitje. CD&V wil Ven, de vroegere kabinetchef van Herman Van Rompuy en Yves Leterme, niet laten vallen.

'Een bestuurder moet benoemd worden op basis van kwaliteit en verdienste. Kwaliteit en niet politiek moet het criterium zijn', reageerde vice-premier Kris Peeters (CD&V). 

Door de patstelling kon ook de benoeming van twee Franstalige bestuurders niet doorgaan. Wegens taalevenwichten moest er één Nederlandstalige benoeming gebeuren en twee Franstalige. Daardoor verdwijnen voorlopig behalve Ven ook Laurent Levaux (Aviapartner) én Luc Lallemand (Infrabel) uit het bestuur. Lallemand zou naar verluidt sowieso niet herbenoemd worden wegens het bereiken van de maximumtermijn.  Hij was de bestuurder met de langste staat van dienst en kreeg van voorzitter François Cornelis gisteren een pluim.

Cornelis liet zich niet uit over de reden waarom de overheid drie bestuursposten niet invult. ‘De overheid heeft ons gevraagd om te wachten met de herbenoeming tot de volgende aandeelhoudersvergadering’, zei Cornelis.

Slecht moment

Door het politieke gekrakeel valt de overheid terug van vijf bestuurders naar twee - los van ceo Koen Van Gerven. De raad van bestuur krimpt daardoor voorlopig van twaalf naar negen personen.

Dat er drie bestuurders wegvallen, komt op een zeer ongelegen moment voor Bpost. Het bedrijf heeft te kampen met grote uitdagingen. De Amerikaanse overname van e-commercebedrijf Radial loopt niet zoals verwacht, de brievenpost daalt sneller, er zijn problemen in het nieuwe sorteercentrum Brussel X en er is het hoog absenteïsme bij het personeel.

De bedoeling is om het dossier van de benoemingen zo snel mogelijk opnieuw op de kern te brengen. De zaak zit bij premier Charles Michel (MR). CD&V lijkt niet van plan Ven te laten vallen. De redenering van de partij is dat Ven een degelijke rit rijdt als bestuurder van Bpost en er geen reden is om haar te laten vallen omdat een andere politieke partij wil vertegenwoordigd zijn in de raad van bestuur van Bpost.

Op de aandeelhoudersvergadering waren over die thema's veel vragen. Van Gerven zei dat door de versnelde daling van de volumes van de brievenpost het distributiemodel herdacht moest worden. ‘Als je binnen twee jaar klaar wil zijn met een aangepast model, moet je daar nu beginnen over praten’, zei hij. De vakbonden reageerden de afgelopen dagen zeer kritisch op de luchtballonnetjes van Van Gerven.

Foute overname?

Van Gerven bleef de overname van Radial verdedigen. ‘Als we het gezonde voortbestaan van dit bedrijf willen veilig stellen en van Bpost een leidende e-commercegroep willen maken met hoofdzetel in België, moet je één tot twee nieuwe groeimotoren toevoegen’, zei hij. De daling van de brievenpost kost Bpost per jaar 90 miljoen euro omzet. ‘En bijna evenveel brutowinst, want de meeste kosten zijn vast’, zei Van Gerven.

Aandeelhouders wilden weten of er fouten gemaakt waren bij de overname van Radial en of Bpost een claim gaat indienen tegen de verkopers. Wie een mea culpa verwachtte van de ceo, kwam bedrogen uit. Volgens Van Gerven is Radial een sterk operationeel bedrijf en heeft het alleen een commercieel probleem. Het klantenverloop is te hoog en er moet een tandje bijgestoken worden inzake nieuwe klanten aantrekken.

Of het een verkeerde overname was? ‘De merites van een overname meet je niet over een tijdspanne van vier maanden. Radial is nodig om Bpost een nieuwe groeimotor te geven. We verwerven er kennis mee die we later in Europa kunnen uitspelen.’