‘U laat alle Europeanen in de steek’
Foto: Frederic Sierakowski / Isopix
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bracht woensdag een bezoek aan het Vlaams Parlement. Onder meer N-VA legde hem het vuur aan de schenen.

9 mei is de Dag van Europa, de verjaardag van de Schuman-verklaring, waarmee in 1950 de basis gelegd werd voor wat nu de Europese Unie is. Dat bleek woensdag reden voor Jean-Claude Juncker om de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement toe te spreken. Hij had het onder meer over Europese verwezenlijkingen en over toekomstige uitdagingen.

Maar zoals aangekondigd werd hem vervolgens het vuur aan de schenen gelegd, voornamelijk door de N-VA. Zo staat volgens Matthias Diependaele de geloofwaardigheid van de Unie op het spel. ‘Wat wel wordt gedaan bij Polen en Hongarije, kan niet bij Spanje’, kaartte de fractievoorzitter het gebrek aan een Europese reactie aan in de Catalaanse kwestie. ‘De Spaanse overheid klopt burgers neer en er worden politici opgesloten. De EU vertoont geen moed om daar tegen op te treden. Er is een geheel stilzwijgen bij de EU. U laat alle Europeanen in de steek.’

Soevereiniteit

Wat later kwam ook minister-president Geert Bourgeois aan het woord, die niet veel meer deed dan het standpunt van Diependaele herhalen. Juncker reageerde dat hij de solidariteit van N-VA met de Catalaanse separatisten begreep. Tegelijk benadrukte hij dat Europa de soevereiniteit van de Spaanse rechtsstaat niet mocht schenden.

Juncker kreeg van Rik Daems (Open VLD) ook een vraag over het verwerpen van de Iran-deal door Amerikaans president Donald Trump. Hij reageerde in lijn met wat de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini eerder al zei. Zij benadrukte dat het akkoord tot dusver zijn doel heeft bereikt, en dat de Europese Unie vastberaden is om het te behouden. Juncker vulde aan dat de beslissing ‘onnodig’ is en ‘de zaak van de vrede niet dient’.

Internationale uitstraling

Jean-Claude Juncker is al de achtste internationale gast die het Vlaams Parlement heeft toegesproken. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, Mark Rutte, minister-president van Nederland, Markku Markkula, voorzitter van het Comité van de Regio’s, Marianne Thyssen, Europees Commissaris, Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO, Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en Xavier Bettel, eerste minister van het Groot-Hertogdom Luxemburg. Met de ontvangst van Jean-Claude Juncker bouwt het Vlaams Parlement verder aan zijn internationale uitstraling.