Nieuw-Zeeland kampt met kiwicrisis
Foto: Julia Thorne

De nationale trots van Nieuw-Zeeland wordt bedreigd door krapte op de arbeidsmarkt. Miljoenen kiwi’s dreigen er massaal te zullen rotten.

Voor het eerst in meer dan tien jaar is de noodtoestand afgelopen in Bay of Plenty, een regio in het noorden van Nieuw-Zeeland die bekendstaat om zijn vele kiwiplantages. De reden: een ernstig tekort aan kiwiplukkers. ‘We mogen niet toestaan dat ons fruit massaal hangt of ligt te rotten’, reageerde premier Jacinda Ardern dinsdag bij radiozender Newstalk ZB.

1.200 man gezocht
Naar schatting zijn er 1.200 extra kiwiplukkers nodig om de kiwicrisis op te lossen. Met soepelere visumregels hoopt het land die te vinden. Zo zal Nieuw-Zeeland toestaan dat meer overzeese seizoensarbeiders het land binnenkomen. Daarnaast zal wie over een bezoekersvisum beschikt, ook tot vier weken aan de slag mogen op kiwiplantages.

Maar daarnaast wil minister voor Sociale Ontwikkeling Carmel Sepuloni ook meer locals aan de slag krijgen. Want ook al zijn er 6.000 werklozen in de regio, ‘zij hebben liever honger dan dat ze in een pakhuis gaan werken’, zegt Stuart Weston, manager van fruitbedrijf Apata. Minister Sepuloni overweegt daarom een regeling waarbij uitkeringsgerechtigde Nieuw-Zeelanders meer mogen werken zonder hun steun te verliezen.