Hulpdiensten spotten met stervende vrouw: ‘Iedereen gaat ooit dood’
archiefbeeld. Foto: BELGAIMAGE

Een 22-jarige vrouw uit de Franse stad Strasbourg is eind vorig jaar overleden nadat ze tevergeefs naar de ambulancediensten had gebeld voor hulp. Op uitgelekte opnames is te horen hoe telefonistes van de noodlijn met de vrouw spotten. Er is een onderzoek geopend.

Op 29 december van vorig jaar belt Mulenga Musenga (22) naar de politie omdat ze heel erge buikpijn heeft. De jonge vrouw wordt daarop via de brandweer doorverbonden met een telefooncentrale.

‘De dame die ik aan de lijn hebt, heeft de politie gebeld’, vertelt de telefoniste van de centrale als ze Musenga wil doorverbinden met de SAMU, de Franse ambulancediensten. ‘Is het omdat ze de griep heeft’, schampert de telefoniste van de SAMU. ‘Ze zei me dat ze ging sterven, en dat is eraan te horen’, reageert de vrouw van de centrale, waarop de conversatie met gelach eindigt en Musenga wordt doorverbonden met SAMU.

Telefoniste SAMU: 'Hallo'
Mulenga: 'Hallo. Help mij, mevrouw.'
Telefoniste SAMU: 'Ja, wat is er aan de hand?'
Mulenga: 'Help me.'
Telefoniste SAMU: 'Wat is er aan de hand? 
Mulenga: 'Help me.'
Telefoniste SAMU: 'Goed, als u me niet vertelt wat er aan de hand is, hang ik op.'
Mulenga: 'Ik heb... ik heb ... mevrouw ik heb erg veel pijn.'
Telefoniste SAMU: 'Dan moet u een dokter bellen, ok? U belt naar SOS Médecins (de wachtdienst voor dokters, red.).'
Mulenga: 'Ik kan het niet.'
Telefoniste SAMU: 'U kan het niet? 
Mulenga: 'Ik ga sterven.'
Telefoniste SAMU: 'U kan wel naar de brandweer bellen, maar u kan niet ...Ja, u zal zeker ooit sterven, zoals iedereen, ok? U belt naar SOS Médecins, dat is 0388757575, ok? Hebt u dat begrepen? 03...'
Mulenga: 'Help mij, mevrouw.'
Telefoniste SAMU: ...88757575
Mulenga: 'Help mij, mevrouw.'
Telefoniste SAMU: 'Ik kan u niet helpen, als ik niet weet wat u hebt.'
Mulenga: 'Ik heb veel pijn.'
Telefoniste SAMU: 'En waar?'
Mulenga: 'Ik heb echt veel pijn. Ik heb veel pijn aan mijn buik.'
Telefoniste SAMU: 'Ja, u hebt buikpijn.'
Mulenga: 'Ik heb overal pijn.'
Telefoniste SAMU: 'Ja, dan belt u naar SOS Médecins. Op 0388757575. Dat kan ik niet doen in uw plaats. 0388757575. Dan zal een dokter zal u dan onderzoeken. Of u belt uw eigen dokter.'
Mulenga: 'Ok.'
Telefoniste SAMU: 'Tot ziens.'

Beluister de volledige opname:

 

Uiteindelijk slaagde Musenga erin om toch zelf SOS Médecins te bellen en werd ze vijf uur later toch nog door de SAMU naar het ziekenhuis gebracht. Ze kreeg twee hartstilstanden, werd nog gereanimeerd, maar stierf uiteindelijk nog dezelfde dag nadat verschillende organen het hadden begeven.

Minister reageert verontwaardigd

Het was de plaatselijke nieuwssite Heb’di die enkele dagen geleden met de opnames van de noodoproep naar buiten kwam. Het ziekenhuis van Strasbourg bevestigde ondertussen dat de opnames echt zijn en is een onderzoek gestart, maar wil verder geen commentaar kwijt.

Wie wel iets kwijt wou, was minister van Gezondheid Agnès Buzyn. ‘Ik ben verontwaardigd en eis een onderzoek van de Gezondheidsinspectie. Ik beloof dat de familie van het slachtoffer alle informatie zal krijgen.’