15 graden aan zee en 27 in de Kempen: vanwaar dat verschil?
Foto: Photo News

Vandaag worden maximumtemperaturen verwacht van 15 graden aan de kust en 27 graden in de Kempen. Een groot verschil binnen zo'n klein land als het onze, maar uitzonderlijk is dat niet, zegt Luc Debontridder, senior klimatoloog bij het KMI.

In het weerbericht voor vandaag valt een enorm temperatuurverschil op binnen onze landgrenzen. Kempenaren zullen zweten onder temperaturen tot 27 graden, terwijl kustgangers het met een magere 15 graden moeten doen. Dat verschil valt toe te schrijven aan de Noordzee, legt Luc Debontridder uit.

De bodem

‘De invloed van de zeebries wordt fors onderschat’, zegt hij. Die komt vandaag uit het westnoordwesten, en waait het hardst in de namiddag. ‘Dat werkt sterk verkoelend’, al gaat het maar om een klein beetje België: de kust en een strookje polders.

Die zeebries reikt uiteraard niet tot in de Kempen. Bovendien is er in die streek sprake van een zanderige bodem, die volgens Debontridder erg vatbaar is voor temperatuurschommelingen. ‘Bij een heldere hemel gaan temperaturen fors de hoogte in, maar ’s nachts gaan ze in dezelfde grootteorde naar beneden.’