Tim Wellens heeft in Caltagirone de vierde etappe in de Giro d’Italia gewonnen, de eerste rit op Italiaanse bodem. In de venijnige sprint bergop was onze landgenoot van Lotto Fix All overduidelijk de snelste, nadat hij perfect werd afgezet door zijn ploegmaats. Alle toppers beten hun tanden stuk op de 26-jarige Limburger, die zichzelf een vroeg verjaardagscadeau gunde. En dat allemaal ondanks de warmte in La Dolce Italia. De Australiër Rohan Dennis blijft leider, Wellens rukt op naar de vierde plek op 19 seconden.

Na het driedaagse uitje op Israëlisch grondgebied keerde de Giro terug naar de Italiaanse heimat. De vierde etappe werd op het eiland Sicilië gereden, de rit over 202 kilometer tussen Catania en Caltagirone was echter verraderlijk met onderweg onder meer twee cols van vierde categorie en een venijnige aankomst bergop waar het stijgingspercentage opliep tot 13%.

Beresterke Tim Wellens sprint wereldtop uit het wiel en wint eerste Giro-rit op Italiaanse bodem

Nadat het peloton in het Teatro Romano van Catania werd uitgewuifd door Miss Italië, werd de gashendel meteen open getrokken. Drie Italianen waren van de partij in de vlucht van de dag met bergtrui Enrico Barbin (Bardiani - CSF), Jacopo Mosca (Wilier Triestina - Selle Italia) en Marco Frapporti (Androni Giocattoli - Sidermec). De Fransman Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) en de Rus Maxim Belkov (Team Katusha - Alpecin) maakten het vijftal compleet.

Beresterke Tim Wellens sprint wereldtop uit het wiel en wint eerste Giro-rit op Italiaanse bodem

Prikje van Team Emirates

Aanvankelijk bepaalde het BMC van leider Rohan Dennis het tempo, samen met Lotto Fix All in dienst van een attente Tim Wellens. De vluchters werden zo steeds binnen schot gehouden.

Op 100 kilometer van de finish was het echter Team Emirates dat de koers open brak. De mannen van Fabio Aru trokken fors door op de klim naar Pietre Calde, waardoor het even een waar slagveld leek te worden. Na een tiental kilometer keerde de rust echter terug in het peloton.

Nadien controleerde BMC de koers, waardoor de vluchters nooit veel meer dan twee minuten voorgift kregen. Op 40 kilometer dook vooraan in het peloton echter ook Mitchelton-Scott op, wat erop wees dat ook Simon Yates zijn zinnen had gezet op de etappe. Meteen slonk de voorsprong van de koplopers zienderogen. De laatste vluchters zouden uiteindelijk worden ingerekend op 14 kilometer van de streep.

Luitenant opent de debatten

Opnieuw was het de ploeg van Aru die op 25 kilometer van de streep de eigenlijke finale inleidde door fors door te trekken. Bora-Hansgrohe (indienst van Davide Formolo) en Lotto Fix All sprongen aanvankelijk graag mee op de kar, maar de bochtige finale en venijnige aankomst boezemden duidelijk angst in.

Op 10 kilometer openden de Italianen Edoardo Zardini (Wilier) en Valerio Conti (Emirates) de debatten op de San Bartolomeo. De luitenant van Aru kon zich niet bedwingen en pakte snel een halve minuut.

Lotto zet Wellens perfect af

Onder impuls van Bahrain-Merida (voor Domenico Pozzovivo) en opnieuw de Lotto-brigade werd het gaatje echter toe gereden, een sterke Tosh Van der Sande pakte Conti op 3 kilometer.

Van der Sande reed zo hard door dat het even brak, een onverstoorbare Wellens hield perfect stand voorin en maakte het knap af!

Wat de zege alleen nog maar mooier maakte: was de tegenstand die hij op deze lastige klim achter zich liet. Explosieve mannen als Michael Woods, Enrico Battaglin, Simon Yates, Davide Formolo, Luis León Sánchez en Domenico Pozzovivo: allemaal beten ze hun tanden stuk op de 26-jarige Limburger die donderdag jarig is en zich dus een vroeg verjaardagscadeau gunde...

Wellens: “Reken niet op roze trui”

Voor Wellens is het de vijfde zege van het seizoen. Eerder won hij de Trofeo Serra de Tramuntana (1.1), een rit in de Ronde van Andalusië (2.BC), waarin hij ook de eindzege op zak stak, en de Brabantse Pijl (1.BC). In de Giro d'Italia was Wellens in 2016 al eens aan het feest: toen won hij de zesde etappe.

“Ik ben dolblij dat de zege al zo vroeg binnen is”, reageerde de Belg meteen na de finish. “Zo is de stress meteen weg voor wat nog komen moet. De roze trui is te ver weg, daar reken ik niet op.”

De tweede van drie etappes op Sicilië brengt het peloton woensdag over 152 kilometer op glooiende wegen van Agrigento naar Santa Ninfa. De laatste 25 kilometer gaan in stijgende lijn, met in de voorlaatste kilometer opnieuw percentages boven de tien procent.

Beresterke Tim Wellens sprint wereldtop uit het wiel en wint eerste Giro-rit op Italiaanse bodem
Foto: AFP

Uitslag:

1. Tim Wellens (Lotto Fix All) in 5u17:34

2. Michael Woods (Education First - Drapac)

3. Enrico Battaglin (Team LottoNL - Jumbo)

4. Simon Yates (Mitchelton - Scott)

5. Davide Formolo (BORA - hansgrohe)

6. Roman Kreuziger (Mitchelton - Scott) +4”

7. Patrick Konrad (BORA - hansgrohe)

8. Luis León Sánchez (Astana Pro Team)

9. Domenico Pozzovivo( Bahrain - Merida)

10. Esteban Chaves (Mitchelton - Scott)

Stand:

1. Rohan Dennis (BMC Racing Team) in 14u23:08

2. Tom Dumoulin (Team Sunweb) +1”

3. Simon Yates (Mitchelton - Scott) +17”

4. Tim Wellens (Lotto - Fix All) +19”

5. Pello Bilbao (Astana Pro Team) +25”

6. Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors) +28”

7. Domenico Pozzovivo (Bahrain - Merida) +28”

8. Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) +34”

9. Patrick Konrad (BORA - hansgrohe) +35”

10. Carlos Betancur (Movistar Team) +35”

Beresterke Tim Wellens sprint wereldtop uit het wiel en wint eerste Giro-rit op Italiaanse bodem
Foto: AFP