Avondspits rond Antwerpen kleurt opnieuw donkerrood, Weyts beveelt onderzoek
Foto: Joris Herregods

Wie dinsdagavond door de Kennedytunnel richting Nederland moet, denkt best na over een alternatieve route. Door problemen met loshangende verlichtingsarmaturen blijft de rechterrijstrook er nog een hele avond en nacht dicht.

Het Agentschap Wegen en Verkeer hoopt de situatie ten laatste tegen woensdagochtend onder controle te hebben. Dinsdagavond om 21 uur wordt de tunnelkoker richting Nederland alvast volledig afgesloten. ‘Als alles vlot verloopt, zijn de moeilijkheden woensdagochtend rond 5.30 uur van de baan’, zegt Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Het Vlaams Verkeerscentrum raadt bestuurders aan om de Kennedytunnel te vermijden. Het verkeer van Gent naar Hasselt rijdt best via Brussel. Wie naar Nederland wil, kan door de Liefkenshoektunnel, die tijdelijk tolvrij is gemaakt.

Weyts beveelt onderzoek

Maandag werd in de Antwerpse Kennedytunnel in beide richtingen een rijstrook afgesloten door moeilijkheden met loszittende verlichtingsarmaturen. Dat veroorzaakte een loodzware avondspits. Na spoedherstellingen waren dinsdagochtend opnieuw alle rijstroken richting Gent beschikbaar. In de richting van Nederland bleef de situatie ongewijzigd en bleef de rechterrijstrook afgesloten, met de nodige files tot gevolg.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat nagaan of de problemen met de verlichtingsarmaturen in de Kennedytunnel te voorzien waren. 

Corrosie

Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer zijn de armaturen losgeraakt door corrosie, na een chemische reactie tussen twee metalen op de plaats waar de armatuur aan de tunnel bevestigd is. Vooral aan de rechterrijstrook in beide tunnelkokers bleek de situatie te gevaarlijk.

Volgend jaar volgt een grondige renovatie van de Kennedytunnel.