De Fransman Marc Sarreau van Grouapama-FDJ heeft de eerste etappe in de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC) gewonnen. Hij was in La Bassée de snelste in de sprint.

Vertrekplaats van de eerste etappe was traditioneel Duinkerke waar in de schaduw van het standbeeld van Jean Bart koers werd gezet richting La Bassée. Na 56 kilometer wachtte de Monts des Cats en twaalf kilometer verderop was de Mont Noir aan de beurt. In La Bassée werkten de renners dan nog drie plaatselijke ronden af.

In de sprint was Sarreau net iets sneller dan zijn landgenoten Bryan Coquard en Rudy Barbier. Zij zorgden voor een volledig Frans podium op deze Franse feestdag. Op 8 mei herdenken onze zuiderburen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Timothy Dupont werd als vijfde de eerste Belg, ook Jonas Rickaert (6e) en Jasper De Buyst (8e) finishten in de top-10.

Na 7 kilometer koers trokken Romain Combaud, Jérémy Lecrocq en Pierre Idjouadiene in de aanval. Het Franse trio kreeg meteen een vrijgeleide van het peloton. De vroege vluchters sprokkelden een maximale voorsprong van 4:30 bij elkaar en mochten de twee hellingen van de dag, de Mont des Cats en de Mont Noir, na respectievelijk 56 en 68 kilometer koers, aansnijden met een voorsprong van 3:30 op de grote groep.

Na de beklimmingen trokken de renners van FDJ en Lotto Soudal het tempo in het peloton op, waardoor de drie leiders met nog 1:45 aan de drie plaatselijke ronden in Basse mochten beginnen. Zoals verwacht zongen zij het niet uit tot het einde uit en trok een gegroepeerd peloton de slotronde van 12,1 kilometer in. Daarin begon Wanty-Groupe Gobert heel vroeg de sprint aan te trekken voor Dupont, waarna FDJ en Lotto Soudal over namen. In de laatste rechte lijn liet Sarreau iedereen achter zich.

Voor Sarreau is het de vijfde zege van het seizoen. Eerder won hij twee ritten in de Ster van Bessège (2.1), La Roue Tourangelle (1.1) en een etappe in de Omloop van de Sarthe (2.1). Woensdag zijn de sprinters na 173,3 kilometer van Mormal naar Soissons opnieuw aan zet. .

Uitslag:

1. Marc Sarreau (Fra/Groupama-FDJ) 3:56:21

2. Bryan Coquard (Fra/Vital Concept Cycling Club) op 0:00

3. Pierre Barbier (Fra/Roubaix - Lille Métropole) 0:00

4. Wouter Wippert (Ned/Roompot - Nederlandse Loterij) 0:00

5. Timothy Dupont (Bel/Wanty - Groupe Gobert) 0:00

6. Jonas Rickaert (Bel/Sport Vlaanderen - Baloise) 0:00

7. Damien Touzé (Fra/St Michel - Auber 93) 0:00

8. Jasper De Buyst (Bel/Lotto - Soudal) 0:00

9. Nacer Bouhanni (Fra/Cofidis, Solutions Crédits) 0:00

10. Coen Vermeltfoort (Ned/Roompot - Nederlandse Loterij) 0:00

Algemeen klassement:

1. Marc Sarreau (Fra/Groupama-FDJ) 3:56:09

2. Bryan Coquard (Fra/Vital Concept Cycling Club) op 0:04

3. Pierre Barbier (Fra/Roubaix - Lille Métropole) 0:06

4. Wouter Wippert (Ned/Roompot - Nederlandse Loterij) 0:10

5. Timothy Dupont (Bel/Wanty - Groupe Gobert) 0:10

6. Jonas Rickaert (Bel/Sport Vlaanderen - Baloise) 0:10

7. Damien Touzé (Fra/St Michel - Auber 93) 0:10

8. Jasper De Buyst (Bel/Lotto - Soudal) 0:10

9. Nacer Bouhanni (Fra/Cofidis, Solutions Crédits) 0:10

10. Coen Vermeltfoort (Ned/Roompot - Nederlandse Loterij) 0:10