Gents museum denkt na over stad van de toekomst
Foto: Phile Deprez

In een nieuwe tentoonstelling in het Gentse stadsmuseum STAM tonen 21 buitenlandse referentieprojecten hoe collectiviteit kan leiden tot vernieuwende oplossingen voor dichter wonen.

Vanaf donderdag 10 mei loopt in het Gentse stadmuseum de rondreizende tentoonstelling ‘Daheim / Bauen und Wohnen in Gemeinschaft’, in het STAM getiteld: ‘At home: collectief bouwen en wonen’ van het DAM (Deutsches Architekturmuseum Frankfurt am Main).

Volgens het museum is het waardevol om verschillende vormen van collectief bouwen en wonen naast elkaar te zetten. In de tentoonstelling komen verschillende inspirerende ideeën aan bod: van samen bouwen, over het delen van voorzieningen tot deels samen leven. ‘Alle eenentwintig staan de projecten garant voor kwaliteitsarchitectuur en geven ze met een vernieuwend ruimtelijk concept antwoord op de woonwensen van hun bewoners en de eigenheid van hun locatie.’

‘Verdichting in steden vormt een opportuniteit voor de woningbouw in Vlaanderen’, aldus het STAM. ‘Kleiner gaan wonen kan perfect samengaan met – zoals de Vlaamse bouwmeester voorstelt – delen van ruimte om de woonkwaliteit te verhogen. Een gezamenlijke tuin, fietsenstalling of werkruimte voor meerdere gezinnen bijvoorbeeld.’

De expo biedt voorbeelden en inspiratie voor de bezoeker. Er is ook achtergrondinformatie te vinden over de financiering, de rechtsvormen en de vereiste planningsfases. De tentoonstelling loopt tot en met 16 september 2018. De derde zondag van elke maand is er een rondleiding waarop iedereen kan intekenen.