dinsdag 8 mei 2018 - dS Avond

Nucleair akkoord

Amerikaanse president zegt vanavond overeenkomst allicht op

Er zijn Amerikanen die de deal willen behouden. ap

‘Trump trekt stekker uit Iran-deal’

Donald Trump maakt volgens de New York Times straks bekend dat hij de stekker uit de Iran-deal trekt. Hij dient dit cruciale akkoord uit 2015 daarmee een zware klap toe, al betekent dit niet noodzakelijk het definitieve einde ervan.

De kans is zeer groot dat Donald Trump vanavond rond 20 uur bekendmaakt dat de VS zich terugtrekken uit de deal met Iran. Europese diplomaten hadden al niet de indruk dat de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Angela Merkel de Amerikaanse president vorige week op andere gedachten konden brengen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, kwam al helemaal te laat met zijn bezoek aan Washington maandag. In een telefoongesprek met Macron zou Trump bevestigd hebben dat de VS zich terugtrekken uit het akkoord.

De impact van de (waarschijnlijke) beslissing van Trump is zeer groot. Het akkoord maakte tijdelijk een einde aan het programma van Iran om kernwapens te ontwikkelen. Teheran stemde ermee in om het overgrote deel van zijn verrijkt uranium naar het buitenland te verschepen, in ruil voor de beëindiging van de internationale sancties die de Iraanse economie zware schade hadden toegebracht. Bij de Europese Unie, dat een belangrijke bemiddelende rol speelde, leeft de overtuiging dat met het akkoord een potentieel conflict in het Midden-Oosten vermeden werd.

Iraanse olie

Stellen dat het nucleair akkoord dood en begraven is als Trump het opzegt, is overdreven. De VS zijn maar één van de partijen die het akkoord ondertekenden: Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, China en Rusland zaten ook mee aan tafel en blijven het akkoord steunen om de eenvoudige reden dat Iran er zich volgens het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie aan houdt.

Veel zal afhangen van de vraag of, en zo ja, welke sancties de Amerikaanse president opnieuw wil invoeren.

Volgens de New York Times gaat het om alle sancties die de VS opschortten als onderdeel van het akkoord met Iran. In dat geval gaat het om een reeks maatregelen tegen onder meer de Iraanse oliesector en de Iraanse centrale bank. Buitenlandse bedrijven, waaronder banken, zouden dan moeten bewijzen dat ze hun handel in Iraanse olie terugdringen om aan Amerikaanse bestraffing te ontsnappen.

De herinvoering van Amerikaanse sancties tegen buitenlandse bedrijven die zaken doen met Iran, zou een einde maken aan de economische voordelen voor Iran. Zo sloot Iran een contract af met het Franse oliebedrijf Total ter waarde van 4,8 miljard dollar.

‘To fix it’

Trump probeert met zijn beslissing de druk verhogen op Iran om binnen een bepaalde termijn toch heronderhandelingen aan te knopen over het akkoord dat ontegensprekelijk zwakke elementen bevat.

Zo bepaalt het dat de beperkingen op het Iraanse nucleaire programma vervallen tussen 2025 en 2030. Het risico dat Iran een kernwapen ontwikkelt, is dus alleen vertraagd. En het akkoord uit 2015 slaat niet op het rakettenprogramma van Iran.

Macron en Merkel lieten tijdens hun ontmoetingen met Trump weten dat ze bereid zijn die piste te bewandelen en het akkoord in die zin aan te vullen – ‘to fix it, not to nix it’, zoals het genoemd wordt.

Maar een anonieme hoge Iraanse functionaris sloot tegenover Reuters de deur voor die optie: ‘De Europese ondertekenaars moeten goed beseffen dat Iran nooit zal instemmen met eisen die verder gaan dan het akkoord. Trump moet weten dat hij verantwoordelijk is voor alle gevolgen als het akkoord wegvalt.’

De Iraanse president Rohani verklaarde maandag dat het atoomakkoord overeind blijft, ook als de VS zich terugtrekken. ‘Wat wij willen, is dat de niet-Amerikaanse ondertekenaars van de deal het voortbestaan ervan garanderen. Dan maakt het niet uit of de VS zich eruit terugtrekken.’ Maar hoe sterk staat Rohani nog binnen het regime van de mollahs?

Sport
 1. Jolien D’hoore en Lotte Kopecky winnen ploegkoers op Wereldbeker Cambridge
 2. Filippijnse volksheld Manny Pacquiao behoudt WBA-titel bij weltergewichten
 3. Kijkcijfers Formule 1 stijgen wereldwijd met tien procent, enorme groei op sociale media
 4. Richie Porte is de koning van Willunga, maar Impey tweede jaar op rij eindwinaar Santos Tour Down Under
 5. Gezien Ronnie O'Sullivan? Judd Trump pakt uit met twee briljante pots op weg naar finale Masters snooker
 6. Antwerp Giants kunnen eindelijk eens een topper winnen, Kangoeroes verrassen Oostende (bis)
 7. Tielemans blijft met Monaco in sukkelstraatje: ex-Gentspeler scoort in pandoering voor Monegasken
 8. Beerschot Wilrijk bijt tanden stuk op Westerlo: Vanzeir van held tot antiheld
 9. Antwerp heeft tegen Zulte Waregem genoeg aan twee klasseflitsen
 10. Waasland-Beveren geeft zege tegen Cercle Brugge nog uit handen na bizarre rode kaart
 11. Rode lantaarn Lokeren start ‘operatie redding’ met pijnlijke pandoering in Eupen
 12. Dedryck Boyata stoot met Celtic door in Schotse beker
 13. Recordaankoop Sala moet Cardiff City naar behoud in Premier League loodsen
 14. Standard kruipt tegen Kortrijk door het oog van de naald dankzij cadeautje van de VAR en laat doelpunt Luyindama
 15. Veel beter wordt het niet: O'Sullivan schittert op weg naar finale Masters (en zoent zijn tegenstander)
 16. PSG haalt ongezien hard uit tegen rode lantaarn: invaller Meunier legt 9-0 (!) eindstand vast
 17. Italiaan Buzzi breekt knie bij Wereldbekermanche afdaling in Wengen
 18. Benito Raman schenkt Düsseldorf belangrijke zege, Thorgan Hazard en co verpesten debuut van Peter Bosz
 19. Mick Schumacher treedt in de voetsporen van vader Michael en rijdt voortaan voor Ferrari
 20. Red Lions verliezen eerste wedstrijd nieuwe Pro League hockey