Chinese toppoliticus krijgt levenslang voor corruptie
Foto: REUTERS

Ooit was hij een rijzende ster in de Chinese politiek, nu is Sun Zhengcai (54) tot levenslang veroordeeld voor corruptie.

De rechtbank in Tianjin bevond Sun schuldig aan het aanvaarden van steekpenningen voor in totaal 170 miljoen yuan (22,4 miljoen euro) gedurende de vijftien jaar waarin hij als politicus actief was.

Vorige maand had de vijftiger al schuldig gepleit. De rechtbank legde hem een levenslange celstraf op, ontnam hem zijn politieke rechten en legde beslag op zijn ‘illegale winsten’.

Sun was minister van Landbouw van 2006 tot 2009 en hij was de leider van de Communistische Partij in de belangrijke centrale regio Chongqing van 2012 tot juli 2017.

Sinds 2012 was Sun ook lid van het Politbureau. Na zijn benoeming in het machtige uitvoerende orgaan van de Communistische Partij circuleerde zijn naam zelfs als mogelijke opvolger van Xi.

Toen zijn naam opdook in de grootschalige anticorruptiecampagne van president Xi Jinping, werd hij onmiddellijk uit zijn ambt ontzet.

President Xi heeft van de strijd tegen corruptie een prioriteit gemaakt. Sinds hij president is, zijn al meer dan een miljoen mensen daarvoor gestraft. Maar critici vinden dat hij de anticorruptiecampagne gebruikt om tegenstanders het zwijgen op te leggen.