Japanse premier krijgt ‘beledigend dessert’ in Israël
Foto: REUTERS

Een dessert in een schoen serveren, lijkt misschien leuk. Maar zo heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn Japanse collega Shinzo Abe mogelijk beledigd.

De Japanse premier Shinzo Abe bezocht vorige week Israël met zijn vrouw Akie Abe. Daar kregen ze een maaltijd voorgeschoteld die was bereid door de bekende Israëlische chef Segev Moshe.

Heel feestelijk allemaal, maar toen kwam het dessert: een selectie van pralines geserveerd in een schoen. Die keuze zou bij Japanse en Israëlische diplomaten die in Japan hebben gewerkt in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

‘Dit was een onverstandige beslissing’, zegt een Israëlische diplomaat die niet bij naam genoemd wordt in de Israëlische populaire krant Yediot Aharonot. ‘In de Japanse cultuur worden schoenen veracht. Japanners dragen geen schoenen thuis, ook in hun kantoren vind je geen schoenen. Dit is erg respectloos.’

Ook een Japanse diplomaat wordt geciteerd. ‘In geen enkele cultuur ter wereld zet je schoenen op tafel. Wat dacht deze gerenommeerde chef? Als het humor was, vinden we het niet grappig, we zijn beledigd namens onze premier.’

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het niet betrokken was bij de keuze. ‘We hebben het grootste respect voor de Japanse premier’, klinkt het.

De manager van de chef wijst erop dat het geen echte schoen was, maar een metalen ontwerp van designer Tom Dixon.

 

Chocolate selection from the world ?? by #SegevArt ?????????? / A metal shoe by @tomdixonstudio

Een bericht gedeeld door segevmoshe (@segevmoshe) op