Aanklager Weinstein zelf in opspraak
Foto: Photo News

De procureur-generaal van de staat New York, Eric Schneiderman, heeft ontslag genomen na beschuldigingen van fysiek geweld op vrouwen.

Het ontslag volgt op een bericht in The New Yorker waarin vier vrouwen zeggen dat Schneiderman hen heeft geslagen. Gouverneur Andrew Cuomo eiste daarop zijn ontslag. Enkele uren later kondigde Schneiderman, een Democraat die herverkozen wou worden, zijn vertrek aan.

De vrouwen zeggen dat hij hen verschillende keren heeft geslagen, vaak nadat hij gedronken had en in bed. Twee van hen, Michelle Manning Barish en Tanya Selvaratnam, verklaren dat Schneiderman hen met de dood heeft bedreigd als ze hem zouden verlaten.

‘Dit is een man die zijn carrière rond vrouwenrechten heeft gebouwd’, zegt Selvaratnam. ‘Maar privé misbruikt hij hen.’

'Wederzijdse instemming'

Schneiderman, die de beschuldigingen betwist, heeft eerder openlijk zijn steun uitgesproken voor de #metoo-beweging tegen seksueel geweld. Hij heeft ook Hollywood-producer Harvey Weinstein laten vervolgen na de beschuldigingen van seksueel misbruik.

‘De voorbije uren zijn ernstige beschuldigingen - die ik betwist - geuit tegen mij’, verklaart de procureur-generaal in een mededeling. ‘Hoewel deze beschuldigingen niet gelinkt zijn aan mijn professioneel gedrag of de activiteiten van mijn functie, verhinderen ze me om mijn werk nog naar behoren uit te voeren.’

De procreur-generaal zegt dat het ging om ‘rollenspellen en andere seksuele activiteiten met wederzijdse instemming’. ‘Ik heb niemand aangevallen. Ik ben nooit betrokken geweest in seks zonder wederzijdse toestemming. Dat is een lijn die ik niet zou overschrijden.’

De vrouwen hebben nooit een klacht ingediend. Er is nu wel een gerechtelijk onderzoek geopend. De echtgenote van Schneiderman steunt haar man.

 

)