Murat Isik wint Libris Literatuurprijs
Foto: hollandse hoogte
De Nederlandse schrijver Murat Isik volgt Alfred Birney op als winnaar van de Libris Literatuurprijs. De jury bekroonde verrassend zijn autobiografische coming-of-ageroman ‘Wees onzichtbaar’.

De 25ste Libris Literatuurprijs, goed voor 50.000 euro en een kunstwerk, werd maandagavond laat in Amsterdam uitgereikt aan Murat Isik (40) voor zijn roman Wees onzichtbaar. De andere genomineerden waren de ex-winnaars Tommy Wieringa (De heilige Rita) en Ilja Leonard Pfeijffer (Peachez. Een romance), Martin Michael Driessen (De pelikaan), Marjolijn van Heemstra (En we noemen hem) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken). Zij krijgen 2.500 euro. Op de shortlist kwam geen enkele Vlaming voor; op de longlist van achttien kandidaten stond één Vlaming, Koen Peeters.

De jury, onder leiding van schrijver en oud-winnaar Abdelkader Benali, kreeg dit jaar 227 inzendingen. Het werk van Isik kon hen het sterkst bekoren. De schrijver, in 1977 in Izmir geboren, vertelt het verhaal van een Turks jongetje dat in 1983 op zijn vijfde met zijn ouders en zus in de Bijlmer terechtkomt en daar opgroeit. Het is het soort onderwerp dat het publiek vooral kent van sociale studies en krantenartikels, zegt de jury. Isik maakte er een universele, beklemmende en diep-menselijke roman van. 

Wees onzichtbaar is een coming-of-ageroman waarin Metin zich vanaf de lagere school opwerkt tot een rechtenstudie aan de universiteit, en zich in de tussentijd moet ontworstelen aan zijn tirannieke en onverschillige vader. Het is een ongelooflijke kunst om dat verhaal 600 pagina’s lang boeiend te houden, maar Isik slaagt daar glansrijk in’, vond recensente Maria Vlaar in De Standaard der Letteren. Ze vergeleek de leeservaring met die van het werk van Karl Ove Knausgård: ‘als je het uit hebt, wil je meteen lezen hoe het verder met hem gaat’.

Isik debuteerde een tiental jaar geleden met verhalen. Zijn eerste roman, Verloren grond, ook autobiografisch, verscheen in 2012. Wees onzichtbaar is pas zijn tweede roman. Hij werd lovend onthaald in Nederland en Vlaanderen, en door de lezers van NRC Handelsblad verkozen tot boek van 2017. Ook de Nederlandse Boekhandelsprijs 2018 ging naar Wees onzichtbaar. Dat is een bekroning voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige boek van het afgelopen jaar dat in de ogen van de boekverkopers in Nederland een groter publiek verdient. Met de Libris  krijgt de auteur nu zeker de volle aandacht.

Isik is een atypische winnaar. De Libris heeft de reputatie gevestigde waarden te bekronen – lees: mannen van vijftig en ouder die al een mooi palmares hebben. In 2017 won Alfred Birney met De tolk van Java, een roman over ­Nederlands-Indië en het onverwerkte koloniale verleden.