Jongeren proberen bus naar recreatiedomein van Hofstade af te breken
Het absolute dieptepunt: 200 jongeren leverden slag met de politie. Ouders met kinderen vluchtten weg. Foto: Nbl
Een paar tientallen jongeren hebben zondag amok gemaakt op de bus van en naar het recreatiedomein van Hofstade. Ze brachten onder meer vernielingen aan op een bus van De Lijn. Een paar jaar geleden was er op dezelfde plek bijna elke zomerse dag herrie. Maar dankzij bijkomende maatregelen en strengere controles keerde de rust weer.

Een veertigtal jongeren hebben het zondag bont gemaakt op weg van en naar het recreatiedomein van Hofstade. De politie en de veiligheidsdienst van De Lijn moesten ingrijpen.

Het eerste incident deed zich even na de middag voor. 'Rond kwart voor twee moesten we bijstand leveren aan de veiligheidsdienst van De Lijn', zegt commissaris Filip Van Steenbergen van de politiezone Kastze (Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst). 'Een groepje van twintig jongeren maakte veel drukte op de bus van Vilvoorde naar Hofstade. Na een identiteitscontrole hebben wij de bus tot in Hofstade begeleid.'

‘s Avonds deed zich een gelijkaardig incident voor. 'De jongeren maakten eerst amok aan de uitgang van het domein. We hebben ze naar de bushalte begeleid, maar op de bus zelf ging het al snel opnieuw fout. Veertig jongeren begonnen onderweg de bus af te breken. Samen met politiepatrouilles uit de omgeving werden opnieuw alle jongeren gecontroleerd. Maar na overleg met het parket werd beslist om de bus te escorteren naar Vilvoorde. Daar stapten de jongeren over op Brusselse bussen.'

'Het ging om een bus van een onderaanneming die voor De Lijn rijdt. We kennen de problemen op lijn 683. Onze veiligheidsdienst werkt nauw samen met de politie', zegt Joachim Nijs van De Lijn Vlaams-Brabant. 'We hebben camerabeelden en kunnen zo makkelijk achterhalen wie er op de bus schade heeft aangericht. Die jongeren worden nog vervolgd', zegt de politie.

Betalend

Een paar jaar geleden was het recreatiedomein van Hofstade geregeld het toneel voor baldadigheden door Brusselse jongeren. Gezinnen met kinderen werden lastiggevallen en bleven er gewoon weg. Maar ook op de bussen van en naar Brussel kwam het geregeld tot opstootjes.

Daarop is beslist om maatregelen te nemen: de omheining rond het domein werd vernieuwd, er werden identiteitscontroles ingevoerd en het Bloso-domein werd betalend gemaakt voor niet-inwoners van de gemeente. Dat is vandaag nog altijd zo. Ook werd de bewaking sterk opgedreven. Er werd zelfs gedacht aan een zwarte lijst met namen die het domein niet meer binnen zouden mogen, maar die is er nooit gekomen. De maatregelen loonden, want de amokmakers bleven weg.

De politie houdt een extra oogje in het zeil om een herhaling van het incident van zondag te voorkomen.