Nieuwe verkiezingen in Italië onvermijdelijk
Foto: epa-efe
De Italiaanse president Sergio Mattarella is tot het besluit gekomen dat het onmogelijk is een nieuwe politieke regering te vormen na de verkiezingen van 4 maart.

Hij pleit voor de vorming van een ‘neutrale regering’ die werk zou maken van de begroting voor 2019 en  in december ontslag zou nemen. Begin volgend jaar zouden dan nieuwe verkiezingen plaatsvinden.

Maar Matteo Salvini, de leider van de Lega Nord, en Luigi Di Maio, die aan het hoofd staat van de Vijfsterrenbeweging, zijn gekant tegen een regering van technocraten. Zij willen sneller het woord weer aan de kiezer geven. De twee partijen behaalden op 4 maart de meeste zetels. Salvini en Di Maio schoven gisteren 8 juli naar voren als datum voor nieuwe verkiezingen.

Op 8 juli?

‘De eerst mogelijke datum om opnieuw te gaan stemmen is 8 juli, en Di Maio gaat akkoord’, zei Salvini na een ontmoeting met Di Maio. ‘Vanaf vandaag beginnen we aan een nieuwe verkiezingscampagne’, zo liet Di Maio via Facebook weten. ‘Ik zie geen ander mogelijk alternatief.’ 

Verkiezingen in de zomer zijn volgens president Mattarella echter geen goed idee. En ook het najaar vindt hij riskant, omdat dit de opmaak en het indienen bij Europa van de begroting voor 2019 in gedrang zou brengen.

Mattarella geeft de politieke partijen wat tijd om te bekijken of ze alsnog kunnen instemmen met de vorming van een regering van technocraten. Pas als dat niet lukt, is hij bereid verkiezingen uit te roepen in juli of de herfst.