SP.A Limburg blijft achter Heusdense schepen staan: ‘Hij distantieert zich van Grijze Wolven’
Peter Vanvelthoven Foto: ISOPIX

De Heusdense SP.A-schepen Engin Özdemir wordt niet uit de partij gezet na zijn deelname aan een optocht van de ‘Turkse wolven’. Dat heeft Limburgs SP.A-voorzitter Peter Vanvelthoven bevestigd. ‘De schepen distantieert zich als mandataris volledig van de Grijze Wolven.’

Özdemir kwam onder vuur te liggen voor zijn deelname aan de optocht van de ‘Turkse wolven’ in Heusden-Zolder. In de optocht waren vlaggen met wolven te zien, die kunnen verwijzen naar de vlag van MHP, de extreemrechtse Turkse politieke partij die aanleunt bij de Grijze Wolven. Kinderen lopen er rond in militaire uniformen.

De politicus benadrukt dat hij als schepen van Feestelijkheden werd uitgenodigd om het eenjarig bestaan van Ülkü Ocagi te vieren, een plaatselijke vzw ‘waar we nog nooit problemen mee hebben gehad’, aldus Mario Borremans, die zelf afwezig was door ziekte. Het voltallige schepencollege heeft dit goedgekeurd.

‘Ik ben schepen voor alle inwoners. Ik heb me gewoon naar de stoet begeven, meer is er niet gebeurd’, reageerde Özdemir op de heisa.

Ook zijn partij blijft achter hem staan. ‘Ik heb begrepen - en dat is ook bevestigd door de schepen - dat dit geen organisatie is van de Grijze Wolven, en dat de vereniging die dat heeft georganiseerd ook geen relatie met de Grijze Wolven heeft’, zegt de Limburgse SP.A-voorzitter Peter Vanvelthoven aan VRT Nws.

‘De schepen heeft ook gezegd dat hij zich als mandataris volledig distantieert van de Grijze Wolven’, aldus Vanvelthoven. Hij benadrukt wel dat de schepen de volgende keer beter meer voorzichtigheid aan de dag legt. ‘Ik denk dat men dit in de toekomst toch beter vermijdt.’