VBO vraagt politici om ‘niet nu al de armen te laten hangen’
Foto: Bart Dewaele

De uitdagingen en problemen waar België mee kampt, zijn volgens VBO-topman Pieter Timmermans te groot om de politiek nu al te laten verlammen door een vorm van verkiezingskoorts, een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen en een jaar voor de parlementsverkiezingen.

Timmermans reageert bij Belga op de ‘dash’-uitspraken van Bart De Wever en de commotie die daarover ontstaan is. De N-VA-voorzitter zei vrijdagavond in een interview dat volgens hem ‘de dash’ wat uit de regeringsploeg is en dat het de verschillende coalitiepartijen aan het vermogen ontbreekt om elkaar nog veel toe te geven.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) reageerde onbegrijpend en ook Open VLD-minister Maggie De Block vroeg zich af of bij De Wever zelf de dash er misschien wat uit is.

Bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is men ‘bezorgd over de vele dingen die nog moeten gebeuren’ en die beter niet tot na de verkiezingen van mei 2019 uitgesteld worden.

Ceo Pieter Timmermans, die benadrukt dat hij met zijn boodschap niemand specifiek viseert, noemt onder meer het energiepact, het investeringspact, het fileleed en de krapte op de arbeidsmarkt.

‘Kunnen nog nuttig werk leveren’

‘We zouden niet graag hebben dat men in een vorm van lopen zaken belandt, omdat die zaken blijven lopen. Ze blijven onze grote bezorgdheid wegdragen’, aldus Timmermans. ‘Deze problemen blijven zeer acuut, de huidige regeringen kunnen nog veel bijzonder nuttig werk leveren.’

Op zich is het niet verwonderlijk dat er nervositeit ontstaat wanneer er verkiezingen naderen, maar Timmermans wil de politici toch oproepen om te kijken welke stappen er de komende maanden nog gezet kunnen worden.

‘Ze mogen niet zomaar opgeven, want dit is te belangrijk voor onze bedrijven én voor onze werknemers. Ze mogen niet nu al de armen laten hangen. De tijd die hen nog rest, moeten ze zo nuttig mogelijk gebruiken. Hoe sneller de uitdagingen worden aangepakt, hoe groter de impact.’