Verzoeningspoging bij De Lijn mislukt, staking dreigt
Foto: BELGA

De verzoeningspoging bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, is maandag mislukt. De vakbonden dreigen ermee van 17 mei tot 20 mei te staken.

‘We betreuren dat er vandaag geen verzoening is gekomen’, reageert de directie, die beklemtoont dat ze blijft openstaan voor dialoog. Ze beraadt zich over de volgende stappen.

De socialistische en liberale vakbond dienden vorige week een stakingsaanzegging in. Ze dreigen met acties van 17 mei tot en met 20 mei. Het sociale conflict houdt verband met het aangekondigde reorganisatieplan bij De Lijn. De directie wil snoeien in het aantal managementfuncties en bedienden. Op een totaal van 1.780 gaat het om 286 mensen.

Ontslagen zouden er niet vallen. De vervoersmaatschappij wil de herstructurering opvangen via (brug)pensioen en door spontane vertrekkers niet te vervangen. Daarnaast is de directie ook van plan om een aantal functies te centraliseren. ‘Om De Lijn ook na 2020 een toekomst te bieden, zijn een nieuwe structuur en meer wendbare manier van werken nodig’, herhaalde de directie maandag.

‘Schertsvertoning’

Rita Coeck van de ACOD bestempelde de verzoeningsvergadering van maandag als een schertsvertoning. ‘De directie heeft nooit de intentie gehad om te verzoenen. De vergadering werd alleen belegd omdat de directie dat verplicht is volgens het protocol sociale vrede’, klonk het.

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten ondersteunt de stakingsoproep niet. Nationaal secretaris Jan Coolbrandt: ‘Voor ons ligt er vandaag voldoende op tafel om te onderhandelen over de geplande reorganisatie, om de impact daarvan op het personeel zo klein mogelijk te houden.’

Het wordt afwachten of er de volgende dagen een nieuw initiatief zal worden genomen om de staking alsnog af te wenden.