Vijf Belgische ploegen op afspraak in Vierdaagse van Duinkerke
Foto: Photo News

Van dinsdag 8 tot en met zondag 13 mei wordt de 64e editie van de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC) verreden. Er komen met Lotto Soudal, Sport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Groupe Gobert, WB-Aqua Protect-Veranclassic en Veranda’s Willems-Crelan vijf Belgische ploegen aan de start van deze Franse rittenkoers.

Vertrekplaats van de eerste etappe is traditioneel Duinkerke waar dinsdag in de schaduw van het standbeeld van Jean Bart koers gezet wordt richting La Bassée. Na 56 kilometer wacht de Monts des Cats en twaalf kilometer verderop is de Mont Noir aan de beurt. In La Bassée werken de renners dan nog drie plaatselijke ronden af.

Daags nadien gaat de tweede rit van Le Quesnoy naar Soissons voor een tocht van 173,3 kilometer. In de twee plaatselijke ronden zit telkens de beklimming van de Pasly.

Donderdag trekt de karavaan naar de kust met start in Fort-Mahon-Plage. De aankomst van de derde etappe situeert zich in Ecques.

Vrijdag gaat het van Dainville naar Mont Saint Eloi. Een ideale opwarmer voor de ‘koninginnenrit’ op zaterdag tussen Wormhout en Cassel met daarin de opvolging van de beklimmingen als de Rue du Tambour en de Avenue Achille Samyn. Vermoedelijk zal daar het klassement in een definitieve plooi gelegd worden. Op de slotdag is er immers, na de start in Coulgone, het traditionele rondjes rijden in Duinkerke met aankomst op de Boulevard Sainte-Barbe.

Vorig jaar ging de eindzege er naar de Fransman Clément Venturini. De Fransman zal zijn eindzege niet verdedigen aangezien hij al aan de slag is in de Ronde van Italië. De laatste Belgische eindzege dateert al van 1997 toen Johan Museeuw er de beste was en huiswaarts mocht met de roze leiderstrui.

De deelnemende ploegen:

WorldTour: Ag2r-La Mondiale, Lotto-Soudal, Groupama-FDJ

Professioneel continentale ploegen: Aqua Blue Sport, Cofidis, Delko Marseille, Direct Energie, Euskadi Basque Country, Gazprom-Rusvelo, Nippo-Vini Fantini, Roompot-Nederlandse Loterij, Sport Vlaanderen-Baloise, Fortuneo-Samsic, Veranda’s Willems-Crelan, Vital Concept, Wanty-Groupe Gobert, WB-Aqua Protect-Veranclassic

Continentale teams: Roubaix-Lille Métropole, St.Michel-Auber 93

De ritten:

Dinsdag 8 mei: Duinkerke-La Bassée (165,3 km)

Woensdag 9 mei: Le Quesnoy-Soissons (173,3 km)

Donderdag 10 mei: Fort Mahon Plage-Ecques (172,2 km)

Vrijdag 11 mei: Dainville-Mont Saint Eloi (172,7 km)

Zaterdag 12 mei: Wormhout-Cassel (178,7 km)

Zondag 13 mei: Coulogne-Duinkerke (174,9 km)