Eerste schepen weigert huwelijk omdat bruid hem geen hand wil geven
Foto: svh

Marc Hendrickx (N-VA), Mechels eerste schepen en bevoegd voor Burgerlijke Stand, heeft maandagmiddag geweigerd om een huwelijk te voltrekken. De bruid, een moslima, wilde hem geen hand geven.

‘De vrouw weigerde pertinent me de hand te schudden toen ik het koppel begroette. Ze verwees hiervoor naar haar godsdienst en gewoonten’, schrijft Hendrickx op zijn Facebookpagina. ‘Ik heb gezegd dat godsdienstige redenen op een stadhuis niet kunnen worden ingeroepen en dat het deel uitmaakt van onze cultuur en gewoonten om elkaar respectvol de hand te schudden.’

Daarna verliet het paar het stadhuis.

Als de vrouw een hand blijft weigeren, zit een huwelijk in Mechelen er volgens de politicus niet in. ‘Niet zolang ik bevoegd schepen ben, en ik denk ook niet dat ze andere collega’s bereid zal vinden’, zegt Hendrickx.

Op kritiek is hij voorbereid. ‘Ik zit geregeld samen met vertegenwoordigers van de moskeeën en ze weten dat ik hier niet op toegeef.’

Het is niet de eerste keer dat een schepen om die reden een huwelijk niet wil voltrekken. Brussels MR-schepen Alain Courtois weigerde tussen 2012 en 2015 een joods paar, een protestants stel en zes islamitische koppels te trouwen. Telkens wou de vrouw om religieuze redenen hem geen hand geven.