‘Geen dergelijke optochten meer in de toekomst’

Burgemeester Mario Borremans is geschrokken van de commotie na de aanwezigheid van SP.A-schepen Engin Özdemir op een stoet in Heusden-Zolder. ‘We hebben nog nooit problemen gehad met deze vzw.’

In een optocht in Heusden-Zolder waren vorige week zondag vlaggen met wolven te zien, net als de vlag van MHP, de extreemrechtse politieke vleugel van de Grijze Wolven. Er liepen ook kinderen rond in militaire uniformpjes. Verschillende N-VA-kopstukken reageerden hard op de beelden en de aanwezigheid van onder meer SP.A-schepen Engin Özdemir.

‘De aanvraag voor de optocht van de vzw was helemaal niet verontrustend’, verduidelijkt burgemeester Borremans (onafhankelijke). Het ging om de viering van het eenjarig bestaan van Ülkü Ocagi, een plaatselijke vzw ‘waar we nog nooit problemen mee hebben gehad’, aldus de burgemeester. ‘Ik heb zonet de statuten van de vzw bekeken en niets wijst erop dat de vzw politiek getint is.’

Maar de burgmeester bevestigt dat er tijdens de optocht meermaals symbolen van de Grijze Wolven zijn getoond. ‘Dergelijke optochten zullen daarom niet meer plaatsvinden in de toekomst’, benadrukt de burgemeester. Hij zit maandagnamiddag samen met de politie.

Schepen Özdemir reageerde eerder dat ‘dit niets met de Grijze Wolven te maken heeft’. De organisatie achter de optocht bestaat één jaar en wilde dit vieren met een Ottomaanse stoet. Het voltallige schepencollege heeft dit goedgekeurd.’ De SP.A Limburg liet weten de zaak te onderzoeken. ‘Als blijkt dat de Grijze Wolven hier achter zitten, kan dit voor ons niet’, reageert voorzitter Peter Vanvelt­hoven.