Prijzenobservatorium zaait verwarring met bericht over duurdere kredietkaarten
Foto: BELGA

Volgens het Prijzenobservatorium werden afgelopen jaar de kredietkaarten bij twee banken fors duurder. Maar zowel Spaargids.be als Topcompare zien niet direct wie bedoeld wordt. BNP Paribas Fortis? Record Bank of ING. En dan wellicht voor de Visa Gold kaart?

Bankdiensten en dan specifiek diensten verbonden met een kredietkaart zijn duurder geworden, zo berekende het Prijzenobservatorium die vier consumentenprofielen vergeleek.  Op 1 januari 2018 was de kost van een zichtrekening gemiddeld 3,9 % gestegen ten opzichte van 1 januari 2017. De kost is voor elk gebruikersprofiel gestegen, maar meer uitgesproken voor profielen met kredietkaart, zegt het Prijzenobservatorium. De dienst, die een onderdeel is van de Fod Economie, hanteert vier klanten profielen en vergelijkt de prijsevolutie bij acht banken.

Voor profielen zonder kredietkaart werd de jaarlijkse stijging beperkt tot 2,6 % voor het elektronische profiel en tot 3,8 % voor het traditionele profiel. Voor profielen met een kredietkaart is de stijging opgelopen tot 5,5 % voor het elektronische profiel en tot 6,2 % voor het traditionele profiel. Gebruikers van een elektronische zichtrekening zonder kredietkaart hebben duidelijk minder betaald dan diegenen die andere types zichtrekeningen gebruiken, stelt het Prijzenobservatorium vast.

De prijsstijging is niet algemeen. Het gaat om twee banken die hun tarieven verhoogd hebben terwijl andere banken dit niet deden of zelf hun tarief licht verlaagden.

‘Je praat over een stijging van een goede euro per jaar’, reageert Karel Van Eetvelt, ceo van de bankenfederatie Febelfin. ‘Bovendien zijn de tarieven voor betaalverkeer in België bij de laagste van Europa. Onze tarieven liggen onder de kostprijs want je moet ook in IT en mensen investeren om de diensten aan te bieden.’

Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin merkt op dat een jaar eerder, in 2016, de tarieven voor bankieren gemiddeld met 1,32 procent daalden. ‘Als je 2016 en 2017 optelt, kom je tot een stijging van 2,5 procent terwijl de inflatie 4,4 procent bedroeg.’ Een vaststelling die ook Van Eetvelt maakt: ‘Over wat praten we eigenlijk?’

Blijft de vraag welke twee banken hun prijzen verhoogd hebben. Wie van de acht? Want de Fod Economie volgde de bankprijzen van acht banken. De Fod Economie wil zelf niet zeggen over welke banken het gaat. Karel Van Eetvelt van Febelfin merkt op dat de banken prijzenfiches hanteren en het dus terug te vinden is. Maar de twee prijsspecialisten, Spaargids.be en Topcompare,  zijn voorzichtig. Spaargids denkt dat het om ING en Record Bank gaat die de Visa Gold duurder hebben gemaakt. Topcompare denkt eerder dat het aan BNP Paribas Fortis gaat die zijn pakketrekeningen in prijs verhoogde. Verder bleek ook Belfius de prijs voor een tweede debetkaart verhoogd te hebben.

'We weten niet welke criteria het Prijzenobservatorium hanteert', zeggen de twee prijsvergelijkers. Spaargids.be spreek wel over forse prijsverhogingen voor de Visa Gold. Bij Record Bank ging die dit jaar van 35 euro naar 48 euro of een stijging van 37 procent. Bij ING ging de Visa Gold vorig jaar al an 40 euro naar 48 euro.