450 banen bedreigd bij Mestdagh
Foto: ISOPIX

Bij supermarktuitbater Mestdagh zijn 450 banen bedreigd. Dat heeft de directie aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Het gaat om een vijfde van het personeel.

Geen enkele winkel zou bedreigd zijn met sluiting. Er is wel sprake van een opening op zondag van filialen en van een ‘verregaande flexibiliteit’, zeggen de christelijke en de socialistische vakbond.

Het jobverlies wil de directie zo veel mogelijk opvangen via brugpensioen en vrijwillig vertrek.

In de winkels wordt 21 miljoen euro geïnvesteerd om het tij te keren. De groep is al zes jaar onrendabel. De directie wil ook werk maken van afhaaldiensten en thuisbezorging.

Mestdagh verliest marktaandeel door de concurrentie van ketens als Aldi en Lidl en de opkomst van e-commerce. Als er niet wordt ingegrepen, stelt Mestdagh zich bloot aan ernstige moeilijkheden die zijn voortbestaan kunnen bedreigen, zegt ceo Guillaume Beuscart.

Mestdagh is de grootste franchisenemer van Carrefour in Franstalig België. De groep baat, volgens de website, 83 Carrefour Market-supermarkten uit, waarvan twee in Vlaanderen (Tienen, Aarschot) en enkele in Brussel.