Unesco-parel ingezet in strijd tussen Golfstaten
Foto: Getty Images/iStockphoto

De internationaal erkende regering van Jemen gaat haar militaire aanwezigheid op het eiland Socotra in de Indische Oceaan versterken, nadat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) daar troepen heeft ontplooid. Het eiland staat op de lijst van het Unescowerelderfgoed.

De basis voor een resem veiligheidsmaatregelen op Socotra is gelegd, klinkt het zondag op het Twitterkanaal van de Jemenitische premier Ahmed bin Dagher.

Eerder had de regering de Emiraten in een standpunt ervan beschuldigd troepen en militair materieel op het eiland te hebben geïnstalleerd om de haven en luchthaven te controleren.

Het kleine eiland in het verlengde van de Hoorn van Afrika behoort tot Jemen en wordt beschouwd als de schatkamer van de Indische Oceaan door zijn unieke flora en fauna. Door zijn ligging is het eiland van strategisch belang. Het is sinds 2008 door Unesco opgenomen in de lijst van werelderfgoed.

De VAE maken deel uit van de door Saudi-Arabië geleide militaire coalitie, die de internationaal erkende regering van Jemen steunt in de strijd tegen de opstandige Houthi-rebellen. Onlangs kwam het echter tot spanningen binnen de coalitie tussen de Emiraten en de officiële regering. Die beticht de Emiraten ervan dat de troepenbewegingen op Socotra ‘illegaal’ zijn.

Sinds drie jaar woedt er een bikkelharde burgeroorlog in het straatarme Jemen. Houthi-milities hebben onder andere de hoofdstad Sanaa en grote delen van het noorden ingenomen.