‘Blind Getrouwde’ Mike Van Ryssel geeft nu ook aan N-VA zijn jawoord
Twaalf nieuwe kandidaten en lijsttrekker Joeri De Maertelaere (staande uiterst links) van N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Foto: ivh

Vijftien van de zeventien huidige mandatarissen van N-VA dingen in oktober opnieuw naar de gunst van de kiezer. Om de lijst aan te vullen, gaven twaalf nieuwe kandidaten hun jawoord. Daarvan is Wippelgemnaar Mike Van Ryssel (39) de blikvanger. Hij gaf ook zijn jawoord in het populaire tv-programma ‘Blind Getrouwd’ op VTM.

“We weten niet of Mike in 2012 voor de N-VA stemde, maar hij is alleszins onze partij goed gezind. Hij is dus niet zomaar aangespoeld, maar stamt uit een grote familie die in onze gemeente geworteld is. Grootvader Daniël Van Ryssel was duivel-doet-al van voetbalclub Sint-Joris Sleidinge en vader Marc was doelman van die club”, weet burgemeester Joeri De Maertelaere.

Die 43-jarige advocaat uit Ertvelde zal de tweede keer op rij als lijsttrekker fungeren. Hij heeft al drie bestuursperiodes lang een zitje in de gemeenteraad, was ruim elf jaar schepen en maakt zijn zesde jaar rond als burgemeester.

N-VA heeft dus een ervaren kapitein om een tweede zege te behalen. In 2012 haalde CD&V tien zetels en N-VA met 33 procent van de stemmen verrassend nog twee zitjes meer. In de huidige bestuursperiode vormen beide partijen een coalitie, maar voor de verkiezingen zijn het rivalen in de strijd om de grootste partij te zijn.

“Ik zal tevreden zijn met een zetel meer dan vorige keer”, blijft De Maertelaere bescheiden. In 2012 stonden naast hem slechts twee andere kandidaten met politieke ervaring op N-VA-lijst. Dat waren huidig schepen Patrick Huyghe en OCMW-voorzitter Kurt Moens. Intussen konden zich in de gemeente- en OCMW-raad respectievelijk twaalf en vijf raadsleden van N-VA inwerken en profileren.

“Hoewel ‘Blind Getrouwd’ geen ‘Temptation Island’ is, zullen we geenszins blijven focussen op een kandidaat die via televisie een BV werd. Onze partij heeft nog meer te bieden. Met Pauli Amani (41) uit Rieme maakt een perfect geïntegreerde kleurling zijn intrede in de Evergemse politiek. Veel nieuwe kandidaten komen uit de sector sport en cultuur. Dat zijn veelal sociale mensen, die veel stemmen kunnen opleveren”, hoopt De Maertelaere.

Marinka Braems, Frieda De Bouver, Trui Denolf, Laura De Schuyter, Freddy De Vos, Stefaan Luca, Els Van Zele, Annie Van Huffel, Josse Verdegem en Freddy Verspille zijn tien andere nieuwe kandidaten. Daarvan komen er telkens twee mensen uit Evergem, Ertvelde, Sleidinge, Wippelgem en Belzele, een uit Kluizen en Rieme maar geen uit Kerkbrugge-Langerbrugge en Doornzele. Naast een twijfelgeval zijn nog vijf kandidaten nodig om de lijst met 33 namen vol te krijgen.