Werkgever mag u een guller cadeau geven
Een cadeau met Kerstmis? Dat mag voortaan tot 40 euro kosten. Foto: Photo News

Uw werkgever mag binnenkort een hogere premie toekennen bij feestelijke gelegenheden zoals pensionering, huwelijk, eervolle onderscheiding of gewoon aan het eind van het jaar. De ministerraad heeft vrijdag immers een ontwerp-KB goedgekeurd dat de bedragen van de geschenken bij die gelegenheden verhoogt.

Het gaat wel om een gewone indexering, meldt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). De tekst verhuist nu voor advies naar de Raad van State. Over de verhoging was al een overeenkomst binnen het beheerscomité van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

De bedragen van deze geschenken tellen niet mee als loon. ‘Hiermee worden de bedragen opgetrokken en kunnen de werkgevers hun werknemers in de bloemetjes zetten’, zegt minister De Block.

Concreet gaat het om deze bedragen:

  • Voor geschenken naar aanleiding van het Sinterklaasfeest, Kerstmis of Nieuwjaar gaat het om een verhoging van 35 naar 40 euro. 
  • In geval van een eervolle onderscheiding is sprake van een verhoging van 105 naar 120 euro.
  • Voor geschenken in geval van pensionering geldt een verhoging van 35 naar 45 euro per dienstjaar en een verhoging van het minimum- en maximumbedrag van 105 en 875 euro naar 120 en 1.000 euro.
  • Voor geschenken ter gelegenheid van een huwelijk of van wettelijke samenwoning is een verhoging van 200 naar 245 euro voorzien.