‘Sterke economie leidt tot sociale onrust’
Themabeeld staking Foto: BELGA

Het rommelt op de Belgische arbeidsmarkt. Brussels Airlines, Bpost, De Lijn, Lidl, het onderwijs en de federale ambtenaren, al deze sectoren hebben al gestaakt of kondigen stakingen aan. ‘Er zijn verschillende redenen voor de sociale onrust’, legt professor arbeidsrecht Marc De Vos uit.

We staan volgens professor De Vos niet aan de vooravond van een stakingsgolf. ‘Maar een zekere besmetting is wel mogelijk bij sociale onrust in een bedrijf.’ Volgens de professor is het normaal dat tijdens hoogconjunctuur, wanneer de economie goed draait, ook de sociale onrust toeneemt.

‘De economie deed het lange tijd niet goed. Dan is er weinig voer voor conflict, en is iedereen al blij als er geen ontslagen vallen. Maar als het goed gaat, wordt er meer verwacht van de werknemers, de productiviteit wordt opgedreven’, aldus De Vos. De problemen komen nu dus op tafel omdat de economie goed draait.

Dat vindt ook Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING. ‘Bedrijven vinden moeilijker personeel en laten hun bestaande personeel meer draaien. Dat leidt tot klachten over te veel werk en te veel druk. De kans op sociale conflicten stijgt, zeker omdat werknemers voelen dat ze sterker staan door de schaarste op de arbeidsmarkt.’

Naast de krapte op de arbeidsmarkt wordt de rol van technologie almaar groter. Dat leidt ook tot overbelasting van de werknemers. ‘Er zijn dus verschillende redenen mogelijk waarom er sociale onrust is binnen een bedrijf. Dat is ook normaal, en we mogen dat zeker niet veralgemenen’, zegt professor De Vos. ‘Elk bedrijf heeft een andere problematiek, De Lijn kampt met andere problemen dan Brussels Airlines bijvoorbeeld, en is niet te vergelijken met een bedrijf als Lidl.’

Maar een vergelijking met de onrust van mei '68 is ver te zoeken. 'Mei '68 is lichtjaren verwijderd van de huidige problemen. Deze sociale onrust is niet politiek geïnspireerd', besluit De Vos.