Kip tandoeri op de barbecue
Foto: Karmen Ayvazyan

Dit weekend wordt het stralend lenteweer en dus zullen velen onder ons de barbecue aansteken. Nog inspiratie nodig? Probeer dan eens dit receptje van Joeri Tandoeri.

Ingrediënten (voor vier personen):

Voor de marinade
50 g gepureerde knoflook
50 g gepureerde verse gember
350 ml Griekse yoghurt
3 tl chilipoeder
3 tl garam masala (te koop in oosterse winkels)
1,5 kl zout

Voor de rest
600 g kippendijen zonder bot en vel
2 limoenen (in partjes gesneden)
1 rode ui (in dunne ringen)
Materiaal: vijzel, barbecuestel, ijzeren spiezen

Bereiding:

Marineren
1. Meng knoflook, gember, chilipoeder, garam masala en zout in een grote kom.
2. Voeg de yoghurt toe en roer het geheel tot een gladde marinade.
3. Snijd de kippendijen in 2 stukken.
4. Voeg ze bij de marinade en masseer de marinade er goed in.
5. Laat dit minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast marineren. Een hele nacht is nog beter.

Bakken
1. Verwarm de barbecue goed heet voor. Het doel is straks de kip zo snel mogelijk te grillen, zonder dat ze verbrandt. Zo blijft het sap in de kip.
2. Haal de kip uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
3. Schud zoveel mogelijk marinade van de kip af. Overtollige marinade doet het vuur vlammen.
4. Houd 2 ijzeren spiezen parallel vast en rijg de kip er zo op, dat ze zo dun mogelijk en breed blijft. Hoe dunner de kip blijft, des te kleiner de kans dat de buitenkant verbrandt voordat de binnenkant gaar is.
5. Leg de kip op de barbecue en laat ze minimaal 5 minuten liggen op een kant, tot het vlees vanzelf loskomt van de grill. Draai ze om en bak tot ze gaar is. Dat duurt 10 tot 15 minuten.

Serveren
1. Snijd de rode ui in dunne ringen.
2. Snijd de limoen in partjes
3. Haal de kip van de spiezen af en leg ze op een schaal. Leg aan 1 kant de limoen en gesneden ui.
4. Eet de kip met een beetje limoensap erover en een stukje rode ui

Geen vlees op de barbecue? Probeer dan eens deze tips van Graanmarkt13-chef Seppe Nobels.