Hoe kijken de Duitsers naar hun oorlogsverleden?
The Grand Budapest Hotel Foto: rr
Vrijdag filmdag. Maar waar kiest u dit keer voor? Een uitstekende film over hoe het de Duitsers tijdens de oorlog verging, de pasteltinten van Wes Andersen of een romcom van dertien in een dozijn?
  • Im Labyrinth des Schweigens (Canvas 21.15-23.15 uur)

Als je weet hoe wij Vlamingen nog worstelen met ons collaboratieverleden, dan kun je je een beeld vormen van hoe de Duitsers zich voelen: zij waren allemáál fout in de oorlog. Over dat ‘zelfonderzoek’ gaat deze prachtfilm van Giulio Ricciarelli. Een Duitse Italiaan, twee keer fout.

  • The Grand Budapest hotel (VTM 23.20-1.15 uur)

Met de films van Wes Anderson is het als met broccoli: je houdt ervan of niet. Wij worden al misselijk als we aan de kleur van broccoli denken, maar de pasteltinten van Anderson brengen ons elke keer weer in vervoering. Om van de volmaakt symmetrische kadrering in deze The Grand Budapest Hotel nog te zwijgen.

  • No strings attached (BBC 1 0.50-2.30 uur)

Romcommetje van dertien in een dozijn, maar tussen Natalie Portman en Ashton Kutcher knettert het als een gezellig vuurwerk.

  • V for Vendetta (Vier, 23.30-1.50 uur)

Londen, 2020. Groot-Brittannië is in de greep van een corrupt en totalitair regime. Een gemaskerde revolutionair bevrijdt de journaliste Evey uit de handen van de geheime politie. Hij traint haar om mee het regime omver te werpen. Dat moet gebeuren op 5 november, op Guy Fawkes Day. Dan zal V zijn slag slaan.