Titelverdediger Tom Dumoulin heeft vrijdag in het Israëlische Jeruzalem de openingstijdrit in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De 27-jarige Nederlander was twee seconden sneller dan Rohan Dennis en onze landgenoot Victor Campenaerts, terwijl Chris Froome meteen een eerste tik kreeg te verwerken. Dumoulin dus meteen in het roze, maar die trui lijkt hij niet meteen te zullen verdedigen.

VERSLAG: Dumoulin meteen in het roze na winst in openingstijdrit Giro, Campenaerts strandt op een zucht van roze

Vooraf waren er nog wat twijfels omdat hij nog geen denderend seizoen had gereden. Maar Dumoulin ging in de openingstijdrit meteen door op zijn elan van vorig jaar en pakte meteen het roze.

“Ik voelde me goed”, reageerde de Nederlander achteraf. “De tijdrit verliep perfect, alles verliep zoals ik gehoopt had. Het parcours was erg technisch, perfect voor mij. Het was steeds vol gas, recupereren, vol gas, recupereren,... Ik win en pak meteen ook tijd op de andere klassementsrenners. Nee, dit was de perfecte start.”

Dumoulin start morgen dus meteen weer in het roze. Maar hij lijkt niet van plan om die trui te verdedigen: “Hoe lang ik in het roze kan blijven? Dat weet ik niet, maar ik ben alleszins niet van plan om die trui elke dag te verdedigen, de Giro is nog erg lang. Deze trui is leuk maar het is ook erg lastig om hem drie weken te houden... We zullen wel zien.”

Campenaerts: “Dit is echt balen. Enkel de winnaar telt”

“Naar mijn gevoel heb ik tijd laten liggen in het tweede gedeelte, in de afdaling”, reageerde Campenaerts ontgoocheld. “Het was een lastige tijdrit, ik denk niet dat ik in de bochten iets heb laten liggen. Alleen in die linke bocht op 900 meter van de finish kon ik misschien iets rapper door. Maar ja, het gebeurt niet vaak dat je iedere bocht 100 procent op de limiet kan nemen. En het was voor iedereen hetzelfde, we hebben pas vanmorgen voor het eerst het hele parcours kunnen verkennen.”

“Ik heb liever een biljartvlakke tijdrit, maar dit parcours sloot toch heel erg aan bij mijn kunnen. Maar het is geen schande om finaal geklopt te worden door Dumoulin en Dennis. Ik ben blij dat Dumoulin finaal toch iets sneller was dan Dennis en ik, waardoor ik niet heb verloren met vier tienden van een seconde.”

“Het volgende doel is de lange tijdrit. De roze trui zal dan niet meer te verdienen zijn, maar een tijdrit winnen in een grote ronde is toch het mooiste wat er is na een zege in een groot kampioenschap.”

Zaterdag staat de tweede etappe in deze 101e Giro op het programma, een rit over 167 kilometer tussen Haifa en Tel Aviv.