‘Reduceer academici niet tot één discipline’
Themabeeld auditorium Foto: EDM

Academici pleiten er zélf voor om meer tussen te komen in het maatschappelijke debat. Zowel de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent als de Vrije Universiteit Brussel juichen het initiatief toe. ‘Het behoort tot onze kerntaken’, reageren de rectoren.

Academici willen uit hun ivoren toren komen door meer van zich te laten horen in het maatschappelijke debat. Daarvoor is een charter opgesteld: Carta Academica. Drie Vlaamse universiteiten (UA, UGent en VUB) reageren positief op het initiatief. ‘Het behoort tot een van onze drie kerntaken, naast onderwijs en onderzoek doen we ook aan maatschappelijke dienstverlening’, aldus rectoren Caroline Pauwels (VUB), Rik Van de Walle (UGent), en Herman Van Goethem (UA).

‘Het is vooral goed dat het initiatief van de professoren zelf komt’, vult Pauwels aan. ‘Reduceer academici niet tot één onderzoeksdomein, ook de maatschappelijke opdracht moet weerklinken in een academische carrière.’

‘Het wordt gewaardeerd als collega’s publiek in de media aanwezig zijn’, reageert Van Goethem. ‘Dit is een zinvolle oproep, veel academici zijn zich al bewust van hun rol’, aldus Van de Walle. ‘Toch wil ik aanvullen dat wetenschappers geloofwaardig moeten blijven, en altijd duidelijk het verschil moeten aangeven tussen hun eigen overtuiging en wetenschappelijke onderzoeksresultaten’, besluit Van de Walle.

Toch begrijpen de rectoren dat niet iedereen staat te springen om in de pers te komen. ‘Soms leent een discipline zich er niet toe, of ligt het simpelweg niet in de persoonlijkheid van de professor’, klinkt het bij de rectoren.