276 banen op de helling bij Axalta Coating Systems
In maart 2017 voerden zo’n honderd personeelsleden actie tegen de jobs die stelselmatig verdwijnen. Foto: © Gil Plaquet

Axalta Coating Systems is van plan zijn verffabriek in Mechelen te sluiten. Daardoor zijn er tot 276 banen bedreigd, kondigt de directie vrijdag aan tijdens een bijzondere ondernemingsraad.

Het bedrijf wil op zoek gaan naar een overnemer voor de activiteiten, ‘zodat de gevolgen voor de tewerkstelling zo beperkt mogelijk zouden blijven’.

De aankondiging heeft alleen betrekking op de productieactiviteiten in Mechelen. De andere activiteiten (verkoop, technische dienstverlening, ondersteunende functies) worden niet getroffen.

Een deel van de activiteiten in Mechelen verhuist naar het Duitse Wuppertal, maar ook andere vestigingen binnen het internationale netwerk van Axalta zullen Belgische activiteiten overnemen.

‘Axalta is verplicht om in te spelen op de toekomstige markteisen en rekening te houden met het evoluerende klantengedrag in haar belangrijkste markten’, zegt woordvoerster Linda van Calster. ‘Daarnaast gaat het erom de kosten te beheersen en te optimaliseren. Om al die redenen leek de aankondiging zoals die vandaag gebeurd is ons de beste optie.’

Het coatingbedrijf benadrukt zijn uiterste best te zullen doen om een investeerder te vinden om de fabriek in Mechelen en de werknemers daar over te nemen. ‘We willen zo veel mogelijk jobs vrijwaren’, zegt van Calster.