Ex-topman Volkswagen beschuldigd van fraude met uitstoot dieselwagens
Martin Winterkorn was ceo van Volkswagen toen er werd geknoeid met de uitstoot van dieselwagens. Foto: EPA-EFE

De vroegere ceo van Volkswagen, Martin Winterkorn, wordt door de Amerikaanse justitie beschuldigd van samenzwering om het gesjoemel met uitstoottesten te verdoezelen. Tot nog toe hield de Duitse autobouwer vol dat het topmanagement niet op de hoogte was van de fraude.

De Amerikaanse justitie sleept de voormalige topman van Volkswagen, de Duitser Martin Winterkorn, voor de rechtbank. Hij wordt onder andere beschuldigd van samenzwering, omdat hij het dieselschandaal bij Volkswagen heeft proberen toe te dekken. Door illegaal geïnstalleerde software stootten de dieselwagens van Volkswagen minder uit in testomgevingen dan op de weg. Daardoor heeft de Duitse autobouwer ook jarenlang de Clean Air Act, om luchtverontreiniging aan banden te leggen, aan zijn laars gelapt.

De aanklacht werd al in maart ingediend, maar werd pas gisteren bekendgemaakt. Winterkorn nam al in september 2015 ontslag, enkele dagen nadat het gesjoemel bij VW in de VS aan het licht was gekomen. Maar tot nog toe was geen enkele topmanager van de autobouwer persoonlijk beschuldigd. De leidinggevenden houden vol dat ze niet op de hoogte waren van de sjoemelsoftware. Die beslissing zou zijn genomen door het middenkader.

Zware prijs betalen

‘Als je de VS om de tuin wilt leiden, zal je een zware prijs betalen’, reageerde Jeff Sessions, de Amerikaanse minister van Justitie. Maar of Winterkorn zelf die prijs zal betalen, valt te betwijfelen. De ex-ceo van Volkswagen zou volgens persagentschap Reuters in Duitsland zijn en daar ook blijven. Duitsland levert normaal gezien geen staatsburgers uit en bovendien loopt er ook daar een onderzoek tegen Winterkorn.

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten al 4,3 miljard dollar schadevergoeding betaald voor het emissieschandaal. Maar als Winterberg wordt veroordeeld, moet de autoconstructeur mogelijk dieper in zijn buidel tasten. Als het topmanagement wel op de hoogte was van de sjoemelsoftware, wordt Volkswagen kwetsbaarder in de verschillende rechtszaken die aandeelhouders hebben aangespannen. Volgens de aandeelhouders heeft het bedrijf hen niet geïnformeerd van de risico’s die werden genomen.

Behalve Winterkorn werden nog vijf anderen, die ook tussen 2006 en 2015 aan het roer stonden bij Volkswagen, voor de rechtbank gedaagd. Ook zij zouden in Duitsland zijn.