Trump speecht opnieuw op NRA-congres: ‘Geen probleem’
Ook vorig jaar gaf Donald Trump een speech op het congres. Foto: AP

Bijna drie maanden na de schietpartij op de Stoneman Douglas school in Florida zal president Donald Trump speechen op het congres van de NRA in Dallas.

Zo’n 80.000 wapenliefhebbers zullen afzakken naar het jaarlijkse congres van de machtige wapenlobby, de National Rifle Association. Donald Trump zal er voor het vierde jaar op rij een speech geven. Daar ziet hij na de dodelijke schietpartij in Florida, waarbij 17 mensen omkwamen, niet van af. Ook vicepresident Mike Pence staat op het programma.

‘Veiligheid is een belangrijke prioriteit, maar we steunen ook het Tweede Amendement (dat geeft individuen het recht op het bezitten en dragen van wapens, red.)’, zei Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders deze week. ‘We zien geen probleem in een speech op het congres van de NRA.’

Geflirt

De NRA steunde de presidentscampagne van Trump met 30 miljoen dollar. Na de laatste schietpartij leek Trump even te flirten met een strengere wapenwetgeving waartegen de NRA zich verzet. Hij kondigde zelfs live op televisie strengere wapenwetten aan. 'Waarom zou ik de NRA nodig hebben?', zei hij. Zijn bocht deed de wapenlobby opschrikken, maar dat duurde niet lang.

Een verhoging van de minimumleeftijd van 18 naar 21 jaar voor de aankoop van een vuurwapen komt er bijvoorbeeld niet, ook al had Trump dat aangekondigd. De regering heeft wel beperkte maatregelen aangekondigd om de veiligheid op scholen te verhogen. Maar die stemden in grote lijnen overeen met de standpunten van de NRA. Het voorstel om leerkrachten te bewapenen werd enthousiast gesteund door de wapenlobby.

Protest

Volautomatische kolven (bump stocks) zijn ondertussen al verboden, maar dat gaat voor pleitbezorgers van een strengere wapenwet niet ver genoeg. Die kregen na de schietpartij in Florida veel weerklank. De Mars tegen wapengeweld in maart was de grootste protestactie ooit in Washington. Ook in Dallas worden protesten verwacht, waaronder een ‘die-in’ buiten de congreszaal wanneer Trump moet spreken.