Meer dan duizend economen waarschuwen Donald Trump in een open brief voor zijn ‘economisch protectionisme’. Zijn beleid doet hen denken aan de fouten die de crisis in de jaren dertig hebben aangewakkerd.

Meer dan 1.100 economen, onder wie Nobelprijswinnaars, hebben hun brief donderdag verstuurd.

‘In 1930 hebben 1.028 economen het Congres aangemaand om de protectionistische Smoot-Hawley Tariff Act te verwerpen’, schrijven ze. Die wetgeving heeft volgens veel economen de Grote Depressie van de jaren dertig in de hand gewerkt. Ook toen ging het om protectionistische maatregelen.

‘Het Congres heeft in 1930 het advies van de economen niet gevolgd, en de Amerikanen hebben het gelag betaald’, schrijven ze. ‘We dringen er sterk op aan om die fout niet te herhalen. Er is veel veranderd sinds de jaren dertig - handel is bijvoorbeeld veel belangrijker voor onze economie - maar de fundamentele economische principes zijn niet veranderd.’

De Amerikaanse president Donald Trump voerde begin maart invoertarieven voor staal en aluminium in, maar de EU, Australië en enkele andere landen heeft hij voorlopig een vrijstelling toegekend. Ook met China dreigt een handelsoorlog.

Verliezers

De economen zijn ervan overtuigd dat hogere tarieven de prijzen in de VS zullen verhogen en zo de meerderheid van de Amerikanen zal treffen. ‘Weinig mensen zullen bij zo’n verandering winnen.’

In een handelsoorlog zouden mensen die onder meer in de bouw, transport, banken en hotels werken, verliezen. Landbouwers zullen volgens hen dubbel zo hard getroffen worden, omdat ze hogere prijzen voor geïmporteerde goederen zullen moeten betalen en hun exportmogelijkheden gefnuikt zullen zien.

De brief, georganiseerd door de National Taxpayers Union, is onder anderen ondertekend door Nobelprijswinnaars Ivin Roth, Richard Thaler, Oliver Hart, Roger Myerson en James Heckman. Ook voormalige presidentiële adviseurs hebben hun handtekening gezet.