De 6 beste films van de week
Foto: rr
'Une saison en France’ is heel wat anders dan een maandje vakantie met de schaars geklede schoonheden van ‘Mektoub, my love’. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Mektoub, my love: canto uno

Charmant op het strand.


Sinds ‘La vie d’Adèle’ weet iedereen dat bij Abdellatif Kechiche de actrices minder om het lijf hebben dan zijn films. Recensent Steven De Foer zag dat de Frans-Tunesische regisseur zich ook dit keer niet inhield: ‘Hij geneert zich allerminst voor zijn fetisj voor de derrière.’ Dit is een film die heel wat blootlegt.

naar de recensie >

een interview met de acteurs >

 

 

2

Foxtrot

Ouders van een gesneuvelde soldaat.


De ouders van een dienstplichtige soldaat krijgen hun zoon niet meer thuis. Dat is nog maar het begin van deze tweede film van Samuel Maoz, acht jaar na zijn ijzersterke debuut‘Lebanon’. Het schoot de Israëlische minister van Cultuur in het verkeerde keelgat, maar recensent Steven De Foer dacht er anders over: ‘een indrukwekkende en ongewone film’.

naar de recensie >

een interview met regisseur Samuel Maoz >

 

 

3

Lean on Pete

Jongen en paard.


Charlotte Rampling was ronduit briljant naast Tom Courtenay in ’45 years’; nu komt de regisseur van dat drama aanzetten met ‘Lean on Pete’, een film over een jongen die  met zijn paard vlucht door Amerika.

naar de recensie >

een interview met regisseur Andrew Haigh >

 

 

4

The death of Stalin

Staatsgevaarlijk grappig.


Verboden in Rusland, warm aanbevolen bij ons: in ‘The death of Stalin’ zijn mannen met macht angstwekkend belachelijk en belachelijk angstwekkend. Poetin nam het persoonlijk, maar de humor is toch vooral erg Brits, gebracht door kleppers van acteurs als Steve Buscemi, Michael Palin en Jeffrey Tambor.

naar de recensie >

een interview met regisseur Armando Iannucci >

 

 

5

Isle of dogs

Wes Anderson op z’n hondjes.


Met vershoudfolie maak je een zee, met watten een stofwolk en met wol en ijzerdraad een hond: zo’n 670 animators sloegen aan het knutselen voor ‘Isle of dogs’, Wes Andersons tweede animatiefilm na ‘Fantastic Mr. Fox’. Het is een ode aan ’s mens trouwste viervoeter en de Japanse cultuur, maar vooral een hondsdol avontuur in Wes Andersonland.

naar de recensie >

een interview met Wes Anderson >

 

 

6

Une saison en France

Op de vlucht.


Een vader trekt met zijn twee kinderen vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Parijs. ‘Zonder te zwelgen in melodrama verhaalt deze film over het tweederangsbestaan van een Afrikaans migrantengezin’, schrijft recensent Ruben Aerts. Het zijn net mensen.

naar de recensie >