Uniforme huisdiersticker moet dierenlevens redden
Deze man heeft bij een brand in Californië zijn hond gered. Foto: Photo News

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) lanceert een uniforme huisdiersticker die dierenlevens moet redden bij noodsituaties.

Mensen kunnen de sticker op hun raam kleven om aan de hulpdiensten aan te geven hoeveel huisdieren ze hebben. Zo weet de brandweer meteen hoeveel dieren ze moet proberen te redden.

Verschillende gemeenten maken nu al gebruik van een huisdiersticker. Soms bestaan er zelfs verschillende varianten binnen dezelfde brandweerzone.

Uniforme huisdiersticker moet dierenlevens redden

Minister Weyts geeft alle steden en gemeenten nu de mogelijkheid in te tekenen op een uniforme huisdiersticker, die gedrukt wordt op kosten van de Vlaamse overheid. De lokale besturen moeten dan enkel nog instaan voor de verdeling.

Volgens de minister zagen veel gemeenten op tegen de kosten. ‘Steden en gemeenten hebben nu geen enkele reden meer om nee te zeggen tegen de huisdiersticker’, zegt hij. ‘Wie zijn huisdier graag ziet, maakt het de brandweer gemakkelijk.’

Gemeenten die al een initiatief genomen hebben, kunnen zelf kiezen of ze hun lokale sticker inruilen voor de Vlaamse huisdiersticker.

‘Ik plak zelf zeker ook een huisdiersticker, want de brandweer moet weten dat er ten huize Weyts ook een hond, een kat en een paar varkens wonen’, aldus de minister.

Weyts pleit ook voor rookmelders. Dat honden en katten rookontwikkeling snel opmerken en alarm slaan, is volgens hem een mythe. ‘Alleen een rookmelder kan rookontwikkeling op tijd detecteren.’