‘Oneerlijk dat vrouw bij kapper meer betaalt’
Foto: michel vanneuville
Vrouwen betalen bij de kapper bijna altijd flink meer dan mannen, en dat terwijl de behandeling eigenlijk hetzelfde is. Dat kan niet, stelt het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, dat wil overleggen met de sector.

Dat meldt VTM Nieuws. Vrouwen betalen bij bijna alle kapperszaken meer dan mannen, soms zelfs twee keer meer voor een simpele snit. Het was een vrouw uit Mechelen die de praktijk heeft aangeklaagd.

Volgens de federatie van kappers is oneerlijke concurrentie de belangrijkste verklaring voor het prijsverschil. Veel mannenkappers werken onder de prijs en daardoor voelen kappers die het haar van zowel mannen als vrouwen knippen zich verplicht om de prijs voor mannen te laten zakken.

Prijs per minuut

Sommige ketens trachten een mouw te passen aan het prijsverschil tussen mannen en vrouwen. Ze werken met een gemiddelde kostprijs per minuut. Dat zou volgens hen eerlijker zijn. Maar het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stelt vast dat dit in de praktijk niet het geval is. Uit documenten die VTM Nieuw kon inkijken, blijkt dat er wel degelijk sprake is van discriminatie op basis van geslacht, zelfs als ze werken met een gemiddelde prijs per minuut.

‘Het Instituut is dan ook van mening dat de verschillende tarieven voor mannen en vrouwen gebaseerd op het verschil in gemiddelde behandelingsduur nog steeds in strijd is met de genderwet', klinkt het.